24 жовтня відзначають Міжнародний день Організації Об’єднаних Націй. У цей день було ухвалено Статут ООН — документ, що описує всі цілі та напрями в роботі Організації.

Ідея створення ООН виникла ще на початку Другої світової війни. Президент Сполучених Штатів Америки Франклін Рузвельт і Прем’єр-міністр Великої Британії Вінстон Черчилль, перебуваючи на військовому кораблі в Атлантичному океані поблизу острова Ньюфаундленд (Канада), 14 серпня 1941 р. підписали Атлантичну хартію, у якій було проголошено цілі двох держав у війні проти нацистської Німеччини та її союзників. До Хартії 24 вересня 1941 р. приєднався СРСР, який на той час вів жорстокі бої з військами німецького вермахту. Представники 26 союзних держав, які воювали проти країн гітлерівської коаліції, 1 січня 1942 р. заявили про свою підтримку Атлантичної хартії та підписали Декларацію Об’єднаних Націй. У цьому документі вперше було використано назву «Об’єднані Нації», запропоновану Франкліном Рузвельтом.

До ООН станом на 2022 рік входить 193 держави. Із визнаних світовою спільнотою незалежних держав в ООН не входить лише Ватикан. Україна у 1945 р. стала однією з держав-співзасновниць ООН. Делегація України взяла активну участь у конференції в Сан-Франциско, зробивши вагомий внесок у розробку Статуту ООН (зокрема, координувала процес підготовки Преамбули та Цілей і Принципів Статуту ООН).

Офіційна мета організації — підтримання міжнародного миру та безпеки. Із самого моменту заснування членом ООН була й Україна. Проте особливий етап співробітництва нашої держави й Організації Об’єднаних Націй настав після початку війни на Сході та окупації Криму. Тоді, у березні 2014 року, на запрошення уряду в Україну прибула Моніторингова місія ООН з прав людини.

З початком широкомасштабного вторгнення рф в Україну, Організація Об’єднаних Націй розгорнула масштабну діяльність з надання допомоги тим, хто був вимушено переміщений або постраждав від війни будь-яким іншим чином.

За словами Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша під час його візиту до Києва, війна перетворила Україну на «епіцентр нестерпного болю та страждань».

Нині ООН разом з українським урядом, а також міжнародними донорами та партнерами, розробляють плани щодо відновлення України.

Також, моніторингова місія ООН з прав людини в Україні постійно презентує доповіді щодо ситуації з правами людини.

Відтак, як повідомлялося, в ООН підтвердили, що від початку широкомасштабного вторгнення рф і до 8 липня 2023 року (останній оприлюднений звіт. — Ред.) в Україні загинуло 9177 мирних мешканців, а поранень зазнали 15993.

Попри суттєву роботу в контексті допомоги цивільному населенню та документуванні злочинів російської агресії, ООН перебуває в певних обмеженнях, які, зокрема, пов’язані з присутністю росії у Радбезі ООН.

Запрошуємо до бібліотеки переглянути книжкову виставку "День Організації Об’єднаних Націй".

Джерело


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.