Фізична активність є нашою природною потребою, необхідною для гарного самопочуття та загального благополуччя. Масовому залученню громадян до регулярних занять фізкультурою та спортом надають увагу в усіх країнах, адже це зміцнює здоров’я нації, посилює віру людей у власні сили, а також формує звички цивілізованого суспільства — дисципліну, чесну конкуренцію, почуття співпричетності.

Наша країна завжди славилася видатними спортсменами, а залучати до спортивних занять якнайбільше дітей та дорослих є одним із завдань державної політики. Реалізації цієї мети сприяє День фізичної культури і спорту України, який щороку відзначається в другу суботу вересня.

Скільки часу на тиждень необхідно присвячувати заняттям фізкультурою?

ВООЗ розробила рекомендації, згідно з якими для дорослої людини достатніми є 2,5 години занять середньої інтенсивності на тиждень. Цей час можна скоротити вдвічі, якщо обрати заняття з максимальним навантаженням.

Хто з українців завоював найбільше нагород на Олімпіадах?

Таке досягнення належить нашій гімнастці Ларисі Латиніній. Виступивши на 3-х Олімпіадах, вона завоювала 18 нагород, з яких 9 — золоті.

Чи багато українців займаються спортом на регулярній основі?

Спеціальних підрахунків щодо цього в нашій країні не проводилося, але за неофіційними даними, кількість любителів фізкультури в нас невелика, приблизно від 9% до 12% дорослого населення. Для порівняння — у Фінляндії цей показник складає 69%, а в середньому по Європі — 40%.

Чи входили до складу Міжнародного Олімпійського комітету українці?

Так, честь бути першим українцем-членом МОК належить Олексію Бутовському, полтавчанину, військовому генералу та знаному фахівцю з фізичного виховання. Пізніше членство в МОК отримав Валерій Борзов, відомий український спринтер. Зараз у складі цього міжнародного спортивного органу перебуває Сергій Бубка.

Який час доби найкраще підходить для спортивних вправ?

Вважається, що найбільшого ефекту можна досягти, займаючись спортом у проміжку від 14 до 18 години — в цей час температура тіла найвища, тому м’язи еластичніші, а обмін речовин пришвидшений. Але насправді найкращий час для фізичної активності визначається індивідуально і залежить від розпорядку дня та особливостей біоритмів конкретної людини.

До свята співробітники бібліотеки підготували книжкову виставку.


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.