Неважливо, де ми народилися: в Києві чи Севастополі, Львові чи Донецьку, Полтаві чи Одесі,
не має значення скільки нам років і якою мовою ми розмовляємо.

Тільки одне має вирішальне значення: наша спільна Батьківщина і наше спільне майбутнє.
І тільки разом ми можемо його змінити на краще.

 

Зі святом вас! З Днем Незалежності! Слава Україні!


Сьогодні, 24 серпня, Україна відзначає 32-річницю проголошення Незалежності. Це важливе свято для держави, адже сьогодні, як і багато поколінь тому, українці виборюють свою незалежність зі зброєю в руках.

Саме 24 серпня народні депутати ухвалили Акт проголошення незалежності України та винесли це питання на всеукраїнський референдум.

24 серпня 1991 року Верховна рада УРСР ухвалила постанову та Акт проголошення незалежності України. День Незалежності України віддзеркалює одвічне прагнення українського народу до єдності та суверенності.

Рішення про проголошення незалежності базувалося на результатах всенародного референдуму, на який винесли лише одне запитання – «Чи підтверджуєте ви Акт проголошення незалежності України?». Понад 90% українців в усіх областях країни висловили схвальну думку.

24 серпня 1991-го було скликано позачергове засідання Верховної Ради УРСР на якому за незалежність України проголосували 346 депутатів. Жовто-блакитний державний прапор України офіційно затвердили, як державний символ України.

Після завершення позачергового засідання 24 серпня біля трибуни депутати виконали гімн Українських Січових стрільців. Пісню відразу підхопили мітингувальники, які зібралися на вулиці.

Тоді ж до зали внесли синьо-жовтий прапор — за пропозицією В’ячеслава Чорновола. З ним український народ стояв на барикадах біля російського Білого дому (так часом називають будинок уряду РФ у Москві). Пізніше прапор підняли над куполом парламенту.

Польща і Канада стали першими державами, які визнали незалежність України.

У перші тижні після референдуму незалежність також визнали Угорщина, Литва, Латвія, Болгарія, Естонія, Чехословаччина, Швеція, Ізраїль, Швейцарія. Після того, як до цього списку 25 грудня приєдналися США, одна за одною Україну почали визнавати й інші впливові держави. До кінця січня 1992 року цей список налічував більше ніж 90 країн світу, зокрема всі країни НАТО і ЄС.

8 грудня 1991 року у державній мисливській резиденції Вискулі в Біловезькій пущі (Білорусь) лідери України, Росії та Білорусі підписали угоду про те, що Союз "як суб'єкт міжнародного права і геополітична реальність припиняє своє існування". Своїми підписами Леонід Кравчук, Борис Єльцин і Станіслав Шушкевич скасували договір про створення Союзу соціалістичних радянських республік.

Перший військовий парад, з нагоди Дня Незалежності України, провели 24 серпня 1994 року. Його приймали начальник Київського округу Іван Біжан та міністр оборони Віталій Радецький.

День Незалежності України святкують і за кордоном. Представники української діаспори проводять акції, мітинги, флешмоби, концерти. А після повномасштабного російського вторгнення святкові заходи стали поєднуватися з акціями підтримки України та ЗСУ.

До свята співробітники бібліотеки підготували книжкову виставку "Живи та міцній, українська державо!".

Джерело


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.