Приємним сюрпризом для нашої Бібліотеки стала книга «Михайло Могилянський. Листування з Наталією Полонською-Василенко. 1929–1941 / упоряд. та передм. Вікторії Сергієнко. – Харків : Права людини, 2023. – 496 с.». Історичне видання особисто подарувала Вікторія Григорівна Сергієнко, кандидат історичних наук, наукова співробітниця Інституту української археографії та джерелознавства імені Михайла Грушевського НАН України колишня студентка факультету історії та географії ПНПУ імені В. Г. Короленка.

Знайомство письменника і літературознавця Михайла Могилянського та історикині Наталії Полонської-Василенко відбулося в 1923 році у Києві. Їх об’єднала робота у Комісії для складання Біографічного словника українських діячів Всеукраїнської академії наук, очолюваній Могилянським, та його дружба із чоловіком Полонської-Василенко – колишнім президентом ВУАН, академіком Миколою Василенком, яка поклала початок їхньої власної приязні, що протривала до смерті Могилянського. Збережені Полонською-Василенко листи до неї Могилянського були написані між 1929–1941 роками і охоплюють останні роки існування ВУАН та останні роки життя Могилянського, підданого остракізму радянською владою як «бувша людина». Ця книжка є першим науково коментованим виданням усіх 125 листів, що вміщені в Центральному державному архіві-музеї літератури і мистецтва України, а також кількох досі неопублікованих оповідань та есе Могилянського.

Директор бібліотеки імені Михайла Андрійовича Жовтобрюха, Валентина Орєхова висловила щиру подяку упорядниці та сподівання на подальшу співпрацю з історикинею.


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.