Франц Кафка - знаменитий австрійський письменник, який не був популярний за життя. А зміст багатьох написаних ним книг відомо тільки завдяки його другові, який, всупереч волі автора, не спалив рукописи, а опублікував. Купити книги Франца Кафки слід тим, кого не лякає література з «діагнозом», характерним для західноєвропейської думки початку XX століття, коли, втративши Бога, людина втратила і сенс буття. Твори Франца Кафки - апофеоз абсурду, болю, страждання і безвиходу.

Але одночасно це і проникливий погляд людини «без шкіри», що сприймає світ загостреніше і болючіше інших. Письменник не шукав порятунку від абсурдної дійсності ні в брехні, ні в сліпоті, ні в оптимізмі - тих «захисних масках», під якими ховається більшість людей, щоб не бути розчавленими неприкритою правдою життя. Франц Кафка подібного рятівного притулку не мав. Так само беззахисні і відверті його книги.

Письменник з'явився на світ влітку 1883 року в Празі,яка була частиною Австро-Угорщини. Батько, єврейський галантерейник, зіграв у долі сина фатальну роль. Його деспотичний характер придушував хлопчика, що відбилося на дитячій психіці. Дитина перестала вірити в себе і придбала «безмежне почуття провини», яке переслідувало до кінця життя.

Замість того щоб займатися літературою, Франц Кафка за наполяганням батька закінчив юрфак Празького університету і працював страховим клерком. Роботу ненавидів, але не кидав аж до раннього виходу на пенсію через хворобу. Творчістю займався крадькома, бо письменства батько не заохочував.

Особисте життя теж не склалося. Письменник тричі був заручений і тричі втікав з-під вінця все через ту ж невпевненість в собі і страх що-небудь міняти. Головна любов в його житті, чеська журналістка Мілена Єсенська, так і не зважилася піти від чоловіка-банкіра. А з останньою коханою, Дорою Діамант, письменник познайомився за рік до смерті, коли хвороба почала прогресувати, так що їхні стосунки були приречені з самого початку.

Помер письменник в 1924 році від виснаження, викликаного туберкульозом гортані.

Літературним дебютом стала публікація в 1908 році в журналі «Гіперіон» двох оповідань Франца Кафки, які залишилися непоміченими. За життя автора вийшло тільки кілька його робіт, серед яких збірники притч і новел «Споглядання», «Сільський лікар», «У виправній колонії» і «Голодар». Решта книг в тому числі незакінчені романи «Америка», «Замок» і «Процес», публікувалися посмертно.

Світ Франца Кафки потворний, ірраціональний, зламаний і безнадійний. Життя його героїв абсурдне. Воно проходить без злетів і падінь, злодійства і героїзму, а тому позбавлене ​​права навіть на трагізм. Хоча деколи в книгах, особливо в «Замку», відчувається пошук благодаті, спроба відкрити завісу над «таємницею таємниць». Але вона так і залишається нереалізованою.

Запрошуємо переглянути книжкову виставку "Художній світ Франца Кафки".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.