Сьогодні Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів. Це пам’ятна дата, що відзначається на честь події, яка мала місце 11 квітня 1945 року, коли в’язні концтабору у Бухенвальді почали інтернаціональне повстання проти гітлерівців.

В березні 1945 року німецьке командування й основна частина охорони втекли з табору перед загрозою американських військ. Тоді, безпосередньо перед прибуттям американців, на території найбільшого концентраційного табору Бухенвальду спалахнуло збройне повстання, що організували ув’язнені. Коли в концтабір ввійшли американські війська, повстанці уже перебрали на себе контроль. Над табором підняли червоний прапор. 11 квітня – день входження американців на територію Бухенвальду – і був прийнятий як дата, коли відзначається Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів.

Після того як табір перейшов під юрисдикцію СРСР його долучили до системи концентраційних таборів НКВС, а 1948 повністю інтегрували в систему ГУЛАГ.

Міжнародний день визволення в’язнів фашистських таборів — це день, коли ми вшановуємо подвиг борців антифашистського опору, висловлюємо повагу старшому поколінню, на долю якого випали неймовірні муки і страждання.

Уклонімося мужності та світлій пам’яті людей, чиї життя несправедливо обірвалися за колючим дротом концтабору. Наш праведний обов’язок – пам’ятати про борців антифашистського опору задля збереження історичної пам’яті про трагічні події Другої світової війни, що забрала життя мільйонів людей, загиблих у нацистських концтаборах, гетто та місцях примусового утримування.

Запрошуємо до бібліотеки переглянути книжкову виставку "В'язні фашистських концтаборів".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.