2-го квітня святкують Міжнародний день дитячої книги. Це свято було створене для привернення уваги дітей до читання книжок. Саме дитяча книга відкриває малятам двері у невідомий світ, знайомить з унікальними істотами, розкриває таємниці життя тощо.

Дату обрали на честь дня народження великого казкара Ганса Крістіана Андерсена. А ініціатором створення окремого дня дитячої книги стала німецька письменниця, авторка творів для дітей, активна громадська діячка Еллі Лепман. Вона заснувала Міжнародну раду з дитячої книжки і створила свято 1967 року.

Слід зазначити, що дитяча література з’явилась не так вже й давно. До середини 18 століття дітям доводилось читати практично те ж саме, що читали їхні батьки. Надзвичайною популярністю у ті часи користувалися книги Даніеля Дефо «Робінзон Крузо», Джонатана Свіфта «Мандри Гуллівера» і східні казки, такі як «Аладдін» чи «Алі-Баба і сорок розбійників». Виключно дитяча література з’явилася аж через століття, з появою братів Грімм. Їхні твори про Сплячу красуню та Білосніжку не могли не привернути дитячої уваги.

Проте саме Гансу Крістіану Андерсену вдалося змінити ставлення до дитячих творів, а також значно збагатити й розвинути цей вид художньої літератури. Він є автором всесвітньо відомих казок для дітей та дорослих. Серед його найвідоміших дитячих творів: «Дюймовочка», «Гидке каченя», «Принцеса на горошині» та багато інших, не менш захопливих казкових книг.

  • Ганс Крістіан Андерсен виявляв незадоволення, коли про нього говорили, як про дитячого казкаря. Автор вважав, що його казки написані не тільки для дітей, але й для дорослих. Також він наказав, щоб на монументі, де разом з казкарем мала бути зображена малеча, не було жодної дитини.
  • «Колобок» вважається суто слов’янською казкою. Проте подібний сюжет зустрічається в оповідях інших країн. Так, в США, це була казка про пряничного чоловічка, якого також з’їла лисиця. Аналогічні казки можна віднайти в німецькому, англійському та середньоазійському фольклорах.
  • Відомі німецькі казкарі брати Грімм також були видатними вченими-філологами та засновниками науки германістики. Письменники брали активну участь у створенні першого словника німецької мови.
  • Авторка багатьох дитячих творів, відомих у всесвітній літературі, Астрід Лінгред, володіла навичками стенографістки. Тому багато її робіт, а зокрема «Пеппі – Довга панчоха» спочатку була застенографована.

Психологи стверджують, що читання ― це невід’ємний процес на усіх етапах формування особистості. Неабияку користь приносить читання в підлітковому віці, адже читаючи підлітки розвивають не лише пам’ять, а й емоційну складову інтелекту. Читаючи, діти вчаться любити, прощати, оцінювати вчинки та аналізувати дії. Книги допомагають батькам виростити й виховати повноцінну, гармонійну особистість. До того ж читання робить гострішим зір, допомагає сконцентруватись, зберігає фізичне здоров’я (виступає як фітнес для мозку), допомагає приємно проводити вільний час.

До свята співробітники бібліотеки підготували книжкові виставки.

Дитячі твори ― це дивовижний та безмежний чарівний світ, який діти відкривають для себе саме завдяки книзі. Тож у Міжнародний день дитячої книги бажаємо, аби на ваших книжкових полицях завжди було багато цікавих книг!


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.