Сьогодні, 9 березня, виповнюється 209 років від дня народження українського поета, прозаїка, художника та громадського діяча Тараса Шевченка.

В свідомості нашого народу він є національним героєм. Своїм життям та творчістю Тарас Шевченко надихав на боротьбу за свободу і світле майбутнє України. Творчість Шевченка стала своєрідним маніфестом українського народу, який прагнув вільно жити на своїй землі.

Шевченко рано залишився сиротою, юнаком був у кріпацтві. За свою громадсько-політичну діяльність і «антидержавницькі» твори був тричі заарештований і десять років відбув у засланні, де йому заборонили займатися творчістю. Але Шевченкові навіть в ув’язненні вдавалося малювати й писати вірші, які підтримували дух тогочасних українців.

Після заслання поету заборонили постійно жити в Україні, тому він повернувся у Москву й Петербург. В Україні йому дозволили лише подорожувати – під пильним і постійним наглядом поліції. Через складні умови в засланні й хвороби Тарас Шевченко передчасно помер.

Поезія Тараса Шевченка вважається основою української літератури. У ній знайшлось місце і для тонкої любовної лірики, і для політичних висловлювань, і для глибоких особистих переживань. Чимало його цитат стали афоризмами і у час повномасштабної російської агресії проти України отримали нове звучання.

До свята співробітники бібліотеки підготували книжкову виставку "Історична мудрість Великого Кобзаря".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.