Твори українських письменників читають в Україні та за кордоном. Їхні твори отримують міжнародні премії та перекладено на різні мови світу.

Сьогодні, 3 березня святкують Всесвітній день письменника. Сергій Жадан, Оксана Забужко, Тарас Прохасько, Юрій Андрухович, Василь Шкляр, Юрій Винничук, Лесь Подерв’янський, які є метрами сучасної української літератури. Їхні твори перекладені на різні мови світу.

Знайомимо вас із талановитими сучасними письменниками. Їхні твори отримують міжнародні премії та популярність не тільки в Україні та за кордоном.

  • Софія Андрухович – відома українська письменниця, перекладачка та публіцистка. Бестселер "Фелікс Австрія" отримав літературну премію Східного партнерства Visegrad Eastern Partnership Literary Award 2016 року. Роман перекладений та видано у Франції, Австрії, Чехії, Польщі, Угорщині та Хорватії. На початку цього року відбулася прем’єра фільму "Віддана". За кілька тижнів вийде новий роман "Амадока".
  • Андрій Любка – український романіст, поет, перекладач та есеїст. Найвідоміші збірки оповідань: "Кілер. Збірка історій" (2012), "Спати з жінками" (2014), "Кімната для печалі" (2014), "Саудаде" (2017), "Кілер+" (2018). Романи - "Карбід" (2015), "Твій погляд, Чіо-Чіо-сан" (2018). 2019 року Андрій Любка презентував нову книжку "У пошуках варварів".
  • Гаська Шиян – перша лауреатка літературної премії Європейського Союзу від України за роман "За спиною".
  • Таіс Золотковська родом з Харкова. 2015 року створює проєкт "Клуб Анонімних Авторів", який 2017 року стає громадською організацією. Авторка книжок для дорослих та дітей: роман "Лінія зусилля" (2016), книжка-посібник "Пиши. Легкий шлях від ідеї до книжки". Перше ілюстроване видання для дітей "Ай-кім: морозиво для Лесі" (2018) та книжка-картинка "Чотири зуби", "Червона сукня моєї тітки", "Несерйозно" (2019). 2020 року вийшла нова книжка для дітей “Мені потрібен собака".
  • Іван Байдак – сучасний український письменник-прозаїк, есеїст, журналіст, поет, перекладач, автор збірок оповідань "Особисто я, особисто тобі", "Рольові ігри", "Псевдонім", "Тіні наших побачень", "Люди погоди", поетичної збірки "Назва тут не потрібна". Збірка оповідань "Тіні наших побачень" увійшла до топ-10 популярних книжок і досі є хітом продажів. 2019 року опублікована повість "Чоловік з моїм іменем".
  • Любко Дереш. Головні герої його творів — підлітки та цікаві історії з їхнього життя. Автор намагається правдиво показати життя героїв, тому у творах використовує розповсюджений сучасний сленг. Автор романів: "Культ" (2002), "Поклоніння ящірці" (2002), "Архе" (2005), "Намір!" (2006), "Трохи пітьми" (2007), "Голова Якова" (2012) тощо.
  • Артем Чех — український письменник, родом із Черкас. Журналіст, член PEN Ukraine. 2007 року з книжкою “Цього ви не знайдете в Яндексі” став переможцем всеукраїнського конкурсу “Міський молодіжний роман”. Автор книжок: "Киня" (2007), "Анатомічний атлас. Важко бути жабою" (2008), "Пластик" (2008), "Doc 1" (2009), "Сині двері злівa" (2009), "Рожеві сиропи" (2012), "Точка нуль" (2017), "Район "Д" (2019).
  • Маркіян Прохасько - письменник, журналіст зі Львова. “Нестримна сила води” — перша книжка автора.
  • Таня Малярчук – українська письменниця та публіцистка. Роман "Забуття" про українського історика та політика В'ячеслава Липинського був нагороджений літературною премією "Книга року BBC-2016", а цьогоріч номіновано на преcтижну премію "Ангелус".
  • Ірена Карпа — українська письменниця, співачка, журналістка, телеведуча. Від 2015 року секретар з питань культури посольства України у Франції. Член Українського ПЕН. 2019 року вийшов роман "Добрі новини з Аральського моря".
  • Павло Коробчук — український письменник, прозаїк, поет, публіцист, музикант, журналіст. Автор романів "Ключові клапани" і "Море для шульги", поетичних книг "Хвоя", "Цілодобово", "Динозавр", "Мерехтіло", "Натщенебо", "Кайфологія", книги оповідань "Священна книга гоповідань". Лауреат премії ім. Бориса Нечерди (2017), "Смолоскип" (2004), поетичного конкурсу імені Нестора Літописця (2016), премії ім. Б. І. Антонича "Привітання життя" (2009) тощо.
  • Сергій Мартинюк – український письменник, музикант, вокаліст, засновник та лідер рок-гурту "Фіолет" (від 2009), поет, громадський діяч. 2018 року вийшов дебютний роман "Капітан Смуток". 2019 року вийшла дебютна поетична збірка "Реп’яхи".
  • Мирослав Лаюк — український поет і прозаїк, телеведучий, науковець і викладач. Автор трьох поетичних книжок ("Осоте!", "Метрофобія", "Троянда") і двох романів ("Баборня", "Світ не створений"), кандидат філологічних наук і викладач Києво-Могилянської академії. Упорядник "Антології молодої української поезії ІІІ тисячоліття". Вірші перекладені на 11 мовами.
  • Артем Чапай — український письменник, перекладач, репортер і мандрівник. Автор двох книжок мандрів і двох романів, співавтор збірки репортажів про війну. Номінант і лауреат кількох літературних та журналістських нагород. Його твори тричі входили до коротких списків престижної премії "Книжка року ВВС". Відомий книжкою про виховання "Тато в декреті", що перемогла в номінації "Батьківська книжка року-2016" у конкурсі сайту БараБука. 2019 року вийшов роман "Дивні люди".
  • Макс Кідрук — сучасний український письменник та мандрівник. Автор книжок "Не озирайся і мовчи", "Жорстоке небо", "Твердиня", збірки оповідань "Заради майбутнього" та фантастичної дилогії "Бот". Два з трьох його останніх романів — "Зазирни у мої сни" і "Де немає Бога" — входили до короткого списку премії "Книга року ВВС". Твори перекладено польською, німецькою та чеською мовами. 2019 року вийшов новий роман "Доки світло не згасне назавжди".

Звісно, це невичерпний список, який може бути доповнено.

З нагоди свята на абонементі художньої літератури представлено книжкову виставку "Сучасні письменники України".

Джерело


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.