За даними ООН, жінки-дослідниці вимушені раніше закінчувати свій кар'єрний шлях та отримують меншу оплату за свою працю, ніж чоловіки. Їхні роботи недостатньо представляють у престижних наукових журналах. Разом з тим, чоловіки частіше за жінок отримують можливості для професійного зростання та просування.

Попри всі складнощі, дівчата продовжують обирати науку — аби покращити світ та зробити жіночі голоси гучнішими. Для українських дослідниць повномасштабна війна стала ще одним викликом. Та всупереч обстрілам та блекаутам жінки-вчені продовжують свою місію.

11 лютого щорічно, починаючи з 2016 року, за рішенням ООН відзначається Міжнародний день жінок і дівчат у науці.

Заснуванню цієї дати передувала прийнята 20 грудня

2013 р. резолюція Генеральної Асамблеї ООН «Наука, техніка та інновації в цілях розвитку», в якій зізнавався рівний доступ жінок і дівчат будь-якого віку до досягнень і розвитку науки, техніки і інновацій як запорука забезпечення гендерної рівноправності в даній сфері. Уже через два роки на черговому пленарному засіданні Генеральної асамблеї ООН резолюцію (70/212) проголосили 11 лютого Міжнародним днем жінок і дівчат у науці.

День жінок і дівчаток у науці повинен нагадувати всім нам про те, що жінки відіграють важливу роль у науковому та технологічному співтоваристві, а також заохочувати жінок та дівчаток до участі у науці.

У читальній залі №4 представлено книжкову виставку "Жінки в науці: вчора, сьогодні, завтра".

Якщо ви — дівчинка, дівчина, жінка, байдуже, звідки, байдуже, скільки вам років, і ваше серце лежить до науки — не бійтеся. Ідіть туди сміливо. Адже ніщо не зупинить жінку, яка готова працювати та робити наукові відкриття!

Щиро вітаємо зі святом!



 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.