Бібліотека імені Михайла Андрійовича Жовтобрюха отримала в дарунок новаторське видання «Сковорода і Ми / упоряд. Олесь Доній. Київ : Самміт-книга. 2022. 224с.», присвячене 300-літтю з дня народження Григорія Сковороди. Книга складається із творів 40 авторів, присвячених філософу та осмисленню його ідейного спадку і спрямоване на поширення інформації про Григорія Сковороду та покликане відповісти на виклики, що нині стоять перед Україною:

- необхідність єднання нації в умовах протистояння російській фашистській агресії;

- просування прогресивних світоглядних цінностей;

- уміння налагоджувати культуру діалогу;

- здатність формувати позитивні символи;

- популяризація української культури;

- залучення молоді до загальнокультурного українського процесу.

У книзі «Сковорода і Ми» подано статті не лише про Г. Сковороду, а про власні ідейні пошуки, про власні мрії, про «філософію свободи», «філософію серця», «філософію щастя», «філософію любові» – все те, на що надихав і надихає філософський геній Григорія Сковороди.

Як зазначає Олесь Доній, книга «Сковорода і Ми» замислювалася не як засіб змагання зі «сковородознавством». Майбутнім авторам пропонувалося викладати не біографічні знання про Сковороду, не переказ його творчості, а власні думки. «В цій збірці Ви побачите і випускників філософських факультетів, і літераторів, істориків, і журналістів, і волонтерів, і культурологів, і військових ЗСУ. І поціновувачів, й навіть обожнювачів Сковороди, і його критиків. Здатність мислити, здатність викладати свої думки і ділитися з суспільством, – от що мало стати змістом цієї збірки. Сковорода цієї збірки – це не минуле, це не повторення дещо вже заяложених сентенцій, які поволі стають штампами. Ні, Сковорода цієї книги – це спонукання до думки, це рефлексія, це мислетворчість».

Олесь Доній, ідеолог і упорядник книги «Сковорода і Ми», автор концепції «25 сходинок до суспільного щастя», яку експерти оцінюють як осучаснення ідей Григорія Сковороди, а самого Олеся Донія – як модерний аналог Григорія Сковороди. Обкладинка – робота художника Юрія Нікітіна («Херувимський мандрівник», 2000 рік).

В оформленні книги використані роботи Олександра Ройтбурга з циклу «Ілюстрації до творів Григорія Сковороди» (1987 рік). На добру згадку в книзі упорядники залишилися свої написи.

Щиро вдячні за безцінний подарунок та запрошуємо до читальної зали №2 Бібліотеки ПНПУ імені В. Г. Короленка доторкнутися до симфонії світів Григорія Сковороди!


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.