Бібліотека імені Михайла Андрійовича Жовтобрюха минулого року отримала книжку з перших рук і з автографом автора!

Запека В. Полінка. Харків: Vivat. 2022.  176с.

Віталій Запека (позивний Спілберг) – український письменник, доброволець, боєць батальйону «Полтава». Віталій Запека здобув міжнародну літературну премію «Воїн світла» 2021 року за роман «Герої, херої та не дуже». Крім того, він – лауреат премії імені Ірини Вільде 2021 за роман «Цуцик».

Але «Полінка» особлива, написана на фронті та призначена його новонародженій онуці. А коли книжка потрапила до видавництва Vivat, відразу набула популярності серед українців. Зараз Віталій і далі захищає Україну. Як розповідає сам автор, Віталій Запека, перебуваючи у зоні воєнних дій, дізнався від доньки, що стане дідом. Буде онук, Богданчик. Написав для нього казку. А коли дописав, то донька передзвонила і повідомила, що ще раз сходила на УЗД. Буде онука. Що ж. Видалив, знищив ту казку. А для онуки написав нову, у перервах між ротаціями. Поставив вікове обмеження: для дітей від 4-х до 80,5 років.

«Повернувшись з того Пекла і тримаючи на руках малу Полінку, я відчув страх імовірного неповернення… Страх, що Полінка не встигне підрости і побачити діда, себто, мене. Бо я можу загинути. І чомусь понад усе мене непокоїла не так імовірна власна загибель, а що новонароджена онука не знатиме діда. У неї не буде спогадів зі мною. Тоді я вирішив написати ті "спогади" наперед. Книжку-уяву для Полінки. Де я живий, а їй вже аж "без одного пальчика долоня років". І щоб радість, щастя, веселощі аж хлюпали за краї сторінок!»

Всеукраїнська літературна премія імені Всеволода Нестайка заснована для відзначення сучасних українських дитячих письменників. Премія присуджується за кращий прозовий (реалістичний, пригодницький) твір для дітей молодшого та середнього віку, що висвітлює життя та проблеми сучасних дітей.

Премію заснували Національна секція Міжнародної ради дитячої та юнацької книги (UA IBBY), Національна бібліотека України для дітей, ГО «Українська асоціація працівників бібліотек для дітей» та родина Всеволода Нестайка за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України.

«Полінці рочків – “без пальчика долоня”: саме виповнилося чотири. Вона гостює у дбайливої бабусі й дідуся-витівника, який, попри свій вік, страшенно любить бешкетувати, улаштовувати капості, пригоди й навіть організовувати пошуки скарбів. Завдяки дідусевим вигадкам дівчинка не тільки полюбить їсти кашу й подружиться із сусідським хлопчиком Миколою, а й навчиться читати й рахувати, дістане купу подряпин і подарунок від зубної феї, вирушить у похід і дізнається чимало нового про довколишній світ», – ідеться в анотації до видання.

Дідусь своїм прикладом показує читачам-батькам, як важливо хвалити дитину, зацікавити її, творчо підійти до навчання і правильно мотивувати.

Віталій написав книжку, де про війну жодного слова.Зло війни лише спонукало писати ще більш максимально добрі, смішні, веселі тексти.

Цікаві спостереження, роздуми і висновки Полінки викликають щиру усмішку. Книжка добра, весела, позитивна, наповнена любов’ю.

А ще книжка чудово оформлена, з гарними ілюстраціями, з таким шрифтом, що і дітям зручно буде самим читати!

Незабаром у світ має вийти продовження книжки «Полінка в Королівстві дурниць». З нетерпінням чекаємо продовження та швидшого повернення Віталія Запеки до рідної онучки у мирне сьогодення !


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.