Бібліотека університету отримала у дарунок дуже цікаве історичне видання «Скарби шведських архівів. Документи з історії України» / упоряд. Марина Траттнер. Одеса : Музей української книги. 2021. 259 с.», яке поєднує у собі наукову новизну дослідження та бездоганне художнє оформлення.

У виданні «Скарби шведських архівів» надається короткий огляд різних розділів шведських архівів, в яких зберігаються документи, пов’язані з українською історією. Уперше до наукового обігу запроваджується низка джерел, що стосуються історії України XVI–XVIII століть. Особливе місце з-посеред документів належить до історії шведсько-українських відносин періоду гетьманства Івана Мазепи та Пилипа Орлика. Видання містить передруки малознаних документів та аналіз картографічних джерел. Книга покликана зацікавити істориків, краєзнавців, викладачів і студентів.

Ця книга стала можлива у першу чергу через презентацію у соціальних мережах факту існування великого обсягу матеріалів з української історії, що здійснила пані Марина Траттнер. Пані Марина – незалежна дослідниця з діаспори, українка за походження, магістр європейського ділового права, журналістка, перекладачка, авторка блогу «Наша історія МТ». Не будучи історикинею, Марина Траттнер змогла осягнути важливість оцифрованих матеріалів у шведських архівах для України. Пізніше до роботи над виявленими документами долучилась плеяда українських науковців. Їхня підтримка та фахові знання надали можливість повноцінного опрацювання джерел. А взаємна співпраця втілилась у цю книгу.

 

Концепція цього видання – демонстрація багатого та різнопланового матеріалу з історії України, що зберігається в архівах Швеції. Основна частина матеріалів містить інформацію, яка пов’язана із українськими гетьманами, – Богданом Хмельницьким, Іваном Мазепою та Пилипом Орликом. А ці постаті завжди, під «опікою» цензури чи то імперії, чи то країни совєтів, мали однобічне висвітлення. Тож видання покликано оновити зацікавлення дослідників та поціновувачів історії і вчергове звернутись до дослідження шведських архівів. Також привертають увагу розміщені в книзі дослідження Ігоря Полуектова «Кілька сторінок історії України за картами з європейських архівів» та Олександра Алфьорова «Відтиски печаток Юрія Немирича, Івана Ковалевського та Івана Федоровича».  У додатку подано наукові описи печаток, проставлених біля підписів Юрія Немирича, Івана Ковалевського та Івана Федоровича під відомим «Українсько-шведським договором 1657 р.». Їх ретельний аналіз призвів до неочікуваних висновків і порушив нові питання перед дослідниками. Електронну версію «Скарбів шведських архівів» всі охочі до них доторкнутися можуть завантажити за посиланням, а з друкованою версією видання можна ознайомитися в читальній залі №2 бібліотеки і мені М. А. Жовтобрюха.

Наклад видання передано до провідних українських бібліотек, а також до істориків, які доклали зусиль до упорядкування та аналізу досліджень, та зараз перебувають на російсько-українській війні.

Академічна спільнота Полтавського національного педагогічного університету щиро вдячні Марині Траттнер за щедрий дарунок! Це ретельне дослідження історичних документів, переклад архівних джерел стане не тільки цінним історичним виданням, а й окрасою, перлиною нашого фонду бібліотеки та посяде гідне місце в багатій історичній скарбниці нашого університету!


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.