Ротач Петро Петрович (24 січня 1925 хутір Калениківщина Талалаївської волості Роменського повіту на Полтавщині, нині у складі с. Слобідка Талалаївського району Чернігівської області України— 13 червня 2007 Полтава) — український поет і літературознавець. Член Національної спілки письменників України з 1992 року. Лауреат обласної літературно-мистецької премії імені Панаса Мирного (2000). Нагороджений Грамотою Полтавського фонду імені С. Петлюри «За жертовну діяльність на ниві української культури» (1995). Почесний член Всеукраїнської спілки краєзнавців (з 1993). Почесний член Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка (1998).

В нашій бібліотеці представлено колекцію Петра Ротача. Книги Петро Петрович дарував частинами протягом 1996-2002 років (більше 400 книг із власної колекції, в тому числі і зібрання Шевченкіани (311 книг)). У колекції багато рідкісних і цінних видань творів Т. Г. Шевченка (багато з них ювілейних), наукової (літературознавчої), ілюстративної літератури. Цікаві твори з дарчими автографами авторів та цінні видання українського зарубіжжя. На кожній книзі із колекції Петра Ротача є власноруч намальований екслібрис: розкрита книга – на лівій стороні напис «Із книги П. Р.», а на правій – «Шевченкіана №».

Детальніше колекція представлена у покажчику «Петро Ротач : бібліографічний покажчик / Полтав. держ. обл. універсальна наукова б-ка імені Котляревського. – Полтава, 1996. – 96 с.» та статті, в електронному каталозі.

Петро Ротач почав друкуватися 1940 року в талалаївській районній газеті.

Його ліричні вірші та оповідання про голод в Україні 1933 року і розкуркулення друкувалися у журналах «Пробоєм» (Прага) та «Дозвілля» (Німеччина), газета «Земля» (Плауен, Саксонія (1943–1945).

В 50-70-х роках друкувався під псевдонімами у різних українських виданнях,— від районних до столичних,— а також в російській періодиці, у Польщі та Югославії.

Протягом 1965–1971 років опублікував матеріали до Українського біографічного словника під назвою «Літературна Полтавщина» (журнал «Архіви України», 577 статей-персоналій).

1967 року спільно з проф. С. Крижанівським підготував Повне зібрання творів Л. Боровиковського, упорядкував збірку «Поезії» О. Афанасьєва-Чужбинського (1972).

В 1963–1988 роках співпрацював з українськими виданнями Польщі: «Наше слово», «Наша культура» та "Український календар», де опублікував понад 100 літературно-критичних матеріалів та наукових розвідок. Кількасот статей опублікував у енциклопедичних виданнях («Українська літературна енциклопедія», «Енциклопедія сучасної України» та ін.). Праці Петра Ротача вміщені також в багатьох збірниках, журналах, антологіях.

1989 року в журналі «Київ» опубліковано першу збірку віршів Петра Ротача «Високі мислі — не випадкові».

У читальній залі №2 представлено книжкову виставку "І слово, і доля, і пам'ять...".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.