Щороку 19 грудня згідно з юліанським календарем в Україні відзначають чудове зимове свято – День Святого Миколая. У цей день дітлахи очікують подарунків під подушками, а у повітрі витає святкова атмосфера.

Святого Миколая також називають Миколай Угодник чи Миколай Чудотворець. Він жив у 270-345 роках нашої ери.

За легендою, Миколай був сином багатих батьків Феофана та Нони. Довгий час вони не мали дітей, але вони змогли вимолити сина, пообіцявши присвятити його Богу.

Ім'я святого можна знайти серед єпископів, які брали участь у Першому Вселенському соборі, що відбувся у 325 році.

Вважається, що за життя святий Миколай здійснив безліч чудес. Одне з них – врятував рідне місто Мірру від голоду.

Перші згадки про шанування святого датуються VI століттям, коли імператор Юстиніан побудував церкву Святого Миколая в Константинополі. Пізніше почитати Миколая Чудотворця розпочали у Греції, Італії, Німеччині та Болгарії, а також в Україні.

 

Святкування 19 грудня пов'язане з днем смерті архієпископа Мир Лікійських Миколая.

Традиція дарувати подарунки цього дня пов'язана з історією святого. Вважається, що він, будучи єпископом, урятував кількох дівчат від безчестя. Ті жили в злиднях і в них не було посагу. Батько збирався змусити їх заробляти розпустою.

Миколай дізнався про цю історію та вирішив скористатися спадком свого батька. Протягом трьох ночей він пробирався до будинку дівчат і підкидав до кімнати, де вони спали, шматочок золота.

До свята у читальній залі №4 представлено книжкову виставку "У милості лиш добро проростає".

З Днем святого Миколая! Бажаємо миру, душевної краси, достатку, радості, кохання та щастя. Нехай святий Миколай оберігає від будь-яких недуг, від будь-яких негараздів, від будь-яких бід, нехай це світле свято подарує багато посмішок, багато подарунків, багато чудес!


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.