Крістіан Йоганн Генріх Гейне (нім. Christian Johann Heinrich Heine, Гайнріх Гайне[6]; 13 грудня 1797, Дюссельдорф, Німеччина — 17 лютого 1856, Париж, Франція) — один із найбільш визначних німецьких поетів та журналістів XIX століття.

Був водночас і поетом романтики, і її підкорювачем. Він зробив мову повсякдення придатною для поетичних творів, підніс жанр фейлетонів та подорожніх розповідей до рівня мистецтва, та надав німецькій мові, не притаманну їй до цього стилістичну легкість та елегантність. Гейне вважають останнім поетом «романтичної епохи» і одночасно її очільником. Будучи критиком, політичним журналістом, есеїстом, сатириком та полеміком, він був об'єктом захоплень та негативного ставлення. Гейне належить до німецькомовних поетів, твори яких перекладено на найбільшу кількість мов світу.

У 1821 р вийшов його перший поетичний збірник «Книга пісень», а ще через два роки трагедії «Алманзор», «Ратклиф» і збірник віршів «Ліричне інтермецо».

У 1825 р. отримав ступінь доктора права в Геттінгенському університеті та … повністю віддався літературній праці.

У 1826-1831 рр. Гейне видав прозові «Колійні картини», в яких розповідалося про подорожі по Німеччині.

Поезія Гейне була спрямована на розкриття найважливіших соціальних проблем у суспільстві. Особливо різко поет відгукувався про монархію та утиск євреїв. Критики були суворі до творчості Гейне, і він вирішив вирушити у подорож.

Подорожуючи по Європі, Гейне став палким прихильником Парижа і оселився в цьому місті. У Франції він залишився назавжди як політичний емігрант. Видав кілька книг про сучасне становище в Німеччині, і французького політичного і культурного життя.

В кінці 1830-х рр. Гейне став революційним радикалом, перейнявшись соціалістичними ідеями (памфлет «Людвіг Берні», 1840).

У 1843-1844 рр. він створив кращі поетичні твори – поеми «Атта Троль» і «Німеччина. Зимова казка ». У них різко висміюється німецьке філістерство, націоналізм, мілітаризм і оспівується молода революційна Німеччина. У цей час Гейне подружився з К. Марксом, які брали участь у публікації його останньої поеми.

Через важку хворобу Гейне в другій половині 1840-х рр. відійшов від політики і помітно послабив свою літературну діяльність.

Останні кілька років Гейне був прикований до ліжка тяжкою хворобою. Цей період він називав “Матрацною могилою”. Останніми словами поета були: “Писати! Папір, олівець!”

На абонементі художньої літератури представлено книжкову виставку "Генріх Гейне: «…з мого великого болю творю я пісні маленькі…»".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.