Сьогодні 90-ті роковини Голодомору – акту геноциду, який влаштував радянський режим проти українського народу у 1932-1933 роках. Це один з найстрашніших злочинів, який не лише забрав життя мільйонів невинних людей, але й лишив глибокий травматичний слід для всього народу.

Кількість жертв Голодомору 1932–1933 років, за різними оцінками, коливається від 3 до 7 мільйонів осіб. Деякі дослідники називають й більші цифри.

Цього року вшанування пам'яті жертв сталінського режиму відбуватиметься під час повномасштабної війни росії проти України. Знову проти українців росіяни застосовують геноцидні практики. Адже Росія в цій війні переслідує ту саму мету, що й під час Голодоморів — знищити українську ідентичність і націю. Трагічні події сьогоднішнього дня наочно показують нам всім, що дуже важлива жива пам'ять всіх жертв.

26 листопада, о 16:00, приєднайтесь до загальнонаціональної хвилини мовчання.

У бібліотеці представлено книжкову виставку а також пропонуємо ознайомитися з тематичним списком "Трагедія – жахлива, пам'ять – вічна...", який підготувала завідуюча культурно-просвітницьким сектором бібліотеки Наталія Гах.

У ХХ столітті українці пережили три голодомори, особливо сумне місце серед них посідає Голодомор 1932-33 років. Йому передували насильницька колективізація, розкуркулювання селян та масовий терор на селі. Українські селяни слідом за інтелігенцією та духовенством стали жертвами репресій з боку тоталітарного уряду.

Керівництво СРСР заперечувало факт масової смерті українських селян унаслідок Голодомору. Точна кількість жертв невідома. Зняти табу з цієї теми вдалося лише після проголошення незалежності України.

2006 року законом України Голодомор визнали геноцидом українського народу.

В Інституті демографії демографії та соціальних досліджень заявили, що науково обґрунтована оцінка людських втрат у результаті Голодомору становить 4,5 мільйона осіб: 3,9 мільйона – внаслідок надсмертності, та 600 тисяч – ненароджені немовлята. Від голоду померло 13% населення України.


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.