Щорічно 17 листопада у всьому світі відзначають Міжнародний день студентів.

Роки студентства незрівнянні. Під час навчання в вищих навчальних закладах на студентів чекає стільки всього цікавого та непередбаченого. В студентські роки здається, що немає нічого неможливого й весь світ грає найяскравішими барвами. Міжнародний день студентів було впроваджено на Всесвітньому конгресі студентів. Свято відзначається щорічно 17 листопада.

Хоча це дуже популярне, веселе та гамірне свято для всіх студентів сьогодні, але розпочалося воно з трагедії. 28 жовтня 1939 року підрозділами СС та поліції в Празі (Чехія) була розігнана демонстрація, яку приурочили до 21-ї річниці утворення Чехословацької республіки. В результаті зіткнень студент медичного факультету Ян Оплетал отримав поранення, від якого 11 листопада молодий чоловік помер.

15 листопада молодь зібралася для того, щоб провести його на похорони, але процесія швидко переросла у акцію протесту проти окупації. В ній взяли участь тисячі людей.

Вже наступного дня Адольф Гітлер в Берліні скликав нараду, де прийняли рішення закрити всі вищі навчальні заклади в Чехії на три роки. Однак цей термін не витримали через початок бойових дій по всій території Європи. Відкрилися Університети лише після перемоги над гітлерівською Німеччиною.

17 листопада 1939 року країною прокотилися масові арешти студентів. В чеських в'язницях стратили 9 активістів та представників студентських і молодіжних організацій. А ще 1200 молодих людей відправили до концтабору Заксенгаузен.

Під час цих погромів більшість студентів отримали різноманітні каліцтва. Німецькі солдати виганяли молодих людей на вулицю без верхнього одягу в лютий мороз, потім вивозили за місто та продовжували знущання.

В пам'ять про всіх загиблих було створено Міжнародний день студента.

Вітаємо всіх студентів зі святом і бажаємо головне перемоги і мирного неба над головою! А також сил і натхнення у навчанні, ви - майбутнє нашої держави!

До свята співробітники бібліотеки підготували книжкову виставку "Студенту на замітку".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.