Традиційно, у вересні в університетській бібліотеці проходить «Тиждень першокурсника». Всі здобувачі вищої освіти нашого університету запрошуються до екскурсії бібліотекою, щоб максимально повно представити її можливості, надати пораду, як найкращим чином можна використати їх для результативного навчання, плідної наукової роботи, розширення світогляду, гарного відпочинку з цікавою художньою книгою.

До бібліотеки вишу завітали студенти першого курсу психолого-педагогічного та філологічного факультетів різних спеціальностей.

Співробітники розповіли про історію бібліотеки, особливості бібліотечних послуг, розповіли про багатий книжковий фонд. Детально розповіли про віртуальний простір: вебсайт бібліотеки, який надає можливість цілодобово працювати з інформаційними електронними ресурсами як віддаленого доступу так і з власними (навчально-методичними та науковими виданнями університету тощо). Сайт книгозбірні пропонує покликання на безкоштовні наукові бази даних, електронні бібліотеки, інформаційні портали та бази даних провідних наукових видавництв світу. Також діють ряд послуг, спрямованих на інформаційне забезпечення здобувачів вищої освіти, молодих учених, професорсько-викладацького складу університету в системі наукових комунікацій. У рубриці «OPEN ACCESS» здобувачі вищої освіти мають можливість ознайомитися з вебресурсами відкритого доступу. Докладніше зупинилися на роботі електронного каталогу, який забезпечує швидкий доступ до якісних інформаційних ресурсів, продемонстрували етапи пошуку літератури в електронному каталозі.

Працівники бібліотеки розповіли, що популярністю у віддалених користувачів користуються послуги «Віртуальна довідка» та «Електронна доставка документів», особливо під час дистанційного навчання. Одним із пріоритетних напрямків і новацій у діяльності бібліотеки є нарощення електронної ресурсної бази. Також книгозбірня надає вільний доступ як до власних, так і до електронних наукових баз даних. Функціонує інституційний репозитарій університету, як мережевий сервіс відкритого доступу до цифрового архіву інтелектуальної творчості науково-педагогічних працівників Університету. Він містить статті з фахових видань вишу, матеріали конференцій, монографії, навчально-методичні, довідкові та інші видання, патенти й авторські свідоцтва, фото-,аудіо- та відеоматеріали. У складі бібліотеки створено сектор інновацій та підтримки наукових досліджень, який організовує діяльність університетської науки. Окремим аспектом діяльності бібліотеки є сприяння розвитку видавничих проєктів наукових періодичних видань: розміщення офіційних сайтів журналів на платформі OJS, реєстрація DOI, перевірка і редагування метаданих статей (посилання в тексті, списки використаних джерел за ДСТУ 8302:2015 та References згідно вимог стилю APA, перевірка на омогліфи, транслітерація). Основні правила оформлення бібліографії представлено на сайті бібліотеки. Так, наукові періодичні видання університету представлено на порталі «Наукова періодика України». У бібліотеці встановлена українська ліцензована антиплагіатна система Unicheck, де і здійснюється перевірка документів. Працівники бібліотеки зазначили, що надають консультації викладачам і здобувачам вищої освіти з правил використання чинних вітчизняних та міжнародних стилів цитування й покликання в наукових працях.

Першокурсники відвідали всі основні відділи Бібліотеки, де їх зустрічали співробітники, розповідаючи про свої відділи, про особливості бібліотечних послуг, які можуть бути у ньому отримані, пропонували активно використовувати потенціал бібліотеки. Розповіли про багатий книжковий фонд бібліотеки, та запевнили, що завжди допоможуть зорієнтуватися у бібліотечно-інформаційних просторах університету. Зустрічі відбулися в теплій, дружній атмосфері.


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.