23 серпня наша країна відзначає День державного прапора України. Це свято набуло особливого значення в умовах повномасштабного вторгнення росії, кольори українського прапора стали символом протистояння агресії окупантів.

Трансформація цього національного символу тривала не одне століття: починаючи від одноколірного полотна із кольоровим символом (сонце, півмісяць, архангел Михайло, зірка) до сучасного двоколірного.

Державний прапор України затверджений Верховною Радою 28 січня 1992 року. Це стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього (вгорі) і жовтого (внизу) кольорів. Співвідношення ширини прапора до його довжини складає 2:3.

Згідно із найбільш популярним тлумаченням колірної гами прапора, синя його смуга символізує ясне небо, а жовта — золоті пшеничні ниви.

Побутує твердження, що насправді барви прапора символізують дві головні стихії природи — воду і вогонь. А з релігійного погляду, жовтий (золотий) колір уособлює Творця і взагалі Вищу духовність, а синій — усе земне.

До 2004 р. День Державного прапора України відзначався лише у Києві на муніципальному рівні. Тоді його справляли 24 липня – у день підняття прапора над Київською мерією 1990 року.

Нова дата має символічне значення. Історичною платформою для започаткування свята на державному рівні стало 23 серпня 1991 р., коли було висвітлено небесно-пшеничний прапор (саме так багато хто пояснює нинішнє його забарвлення), внесений до сесійної зали Верховної Ради активістами народних депутатів.

Цікаві факти про прапор

  • Під синьо-жовтим відбулися три проголошення Української державності: 1917, 1941 та 1990 року; і три сучасних революції: «на граніті» та обидва Майдани. Нині під цим стягом ведеться війна проти росії.
  • Серед прапорів слов’янських країн тільки український і боснійський не мають червоного кольору.
  • 27 липня 1976 року під час футбольного матчу в Монреалі між збірними НДР і СРСР на поле у вишиванці та з прапором України в руках вибіг уболівальник Данило Мигаль та станцював гопак. Акція тривала 15 секунд, після чого втрутилась поліція. На самому стадіоні 150 українців вивісили плакат із написом «Свобода Україні!».
  • Український прапор змінив кілька кольорів, перш ніж прийти до звичного синьо-жовтого забарвлення − він був червоним, малиновим і червоно-синім. У 1918 році Центральна Рада на чолі з Грушевським затвердила нинішню гаму кольорів.
  • Китайська художниця Мао Мао у 1992 році попросила першого президента України Леоніда Кравчука поміняти розташування кольорів на прапорі. Таке поєднання, на думку Мао, символізувало біди для держави.
  • Уперше синьо-жовтий прапор підняли над Верховною Радою 4 вересня 1991 року.
  • У 2016 році українські альпіністи встановили синьо-жовтий прапор на висоті 6872 метри на вершині Охос-дель-Саладо в Андах, найвищого вулкана у світі.
  • Під час захисту Донецького аеропорту воїни-«кіборги», попри постійні обстріли, знов і знов вивішували прапор над будівлями. Синьо-жовтий стяг увесь цей час майорів навіть над диспетчерською вежею, аж поки ворог її не знищив. Нині двічі на рік цей стяг із Донецького летовища підіймають над військовою частиною у Кропивницькому.
Жовто-синій стяг – це наша незалежність, наш дух, честь і наша слава. Бережімо його, як важливу національну святиню!


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.