Без пристрасті до книжки людині недоступні культура сучасного світу, інтелектуальне і емоційне вдосконалення

В.Сухомлинський

Щороку 9 серпня у всьому світі відзначають Всесвітній день книголюбів або День любителів книг (Book Lovers Day). Походження цього свята оповите таємницею, але єдине, що відомо - створене воно було у Сполучених Штатах Америки. Дуже швидко День любителів книг здобув популярність і в інших країнах світу, ставши Всесвітнім. Його відзначають письменники, видавці, бібліотекарі, працівники друкарень, книжкових магазинів. Безумовно, головними шанувальниками даного святкового заходу є читачі, ті люди, для яких власне книга і створюється.

Без перебільшення можна сказати, що книги допомагають нам краще розуміти один одного, відчувати себе менш самотніми і висловлювати свої складні емоції словами. Книги настільки сильні, що можуть переносити нас у часі і просторі - в минуле, сучасне, майбутнє. Вони здатні навіть перемістити нас в далекі світи, наприклад, в інші галактики. Причому для таких дивовижних подорожей, нам навіть не потрібно вставати з власного дивана.

Читання книг безумовно розширює кругозір людини, робить її розумніше, відмінно позначається на пам'яті, а також сприяє збагаченню її внутрішнього світу. Також читання книг збільшує словниковий запас людини (це найбільш очевидно у дітей), сприяє виробленню більш чіткого мислення, за рахунок цього ми більш ясно формулюємо і висловлюємо свої думки. Під час читання серйозних творів, ми постійно замислюємося про те, яку ж думку хотів висловити автор. При цьому наші мозкові звивини ворушаться швидше і, що дуже корисно, розвивається наше логічне мислення, поліпшується спостережливість і стає гостріше наш розум.

Книги мають величезний вплив на наш духовний розвиток і на наші моральні орієнтири. Іноді, прочитавши той чи інший класичний твір, люди починають змінюватися в кращий бік. Ще цікавий факт про читання. Вчені довели, що читання допомагає людському організму довше залишатися молодим. По-перше, люди похилого віку, які багато читають, здатні переводити слова в уявні форми і образи, а це позитивно позначається на когнітивних функціях. По-друге, читання дуже допомагає концентруватися. Можна з упевненістю сказати, що читання книг є універсальним способом, який зберігає живий розум навіть в старості.

Уявіть, що у вас пригнічений настрій, вас щось турбує, відвідують всякі похмурі думки. Що може підняти настрій і розвіяти ваш смуток-печаль (нехай навіть на якийсь час)? Звичайно ж - читання якогось гумористичного твору. І це - незаперечний факт! Дослідження показують, що читання заради задоволення може знизити рівень кортизолу, який більшості з нас більш відомий, як гормон стресу.

Проведіть сьогоднішній день, як можна більше читаючи. Візьміть книгу з книжкової полиці або вирушайте в бібліотеку. Ви можете купити нову книгу, яку давно хотіли прочитати, але ще не спромоглися. В цей день також можна купити подарунки для своїх друзів-книголюбів, присвятити день перестановці книг, взяти участь в книжковому обміні, влаштувати книжкову тематичну вечірку ... Як бачите варіантів багато, так що святкуйте, не забуваючи при цьому - залучати до читання книг друзів і близьких!

Джерело


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.