Сьогодні в Україні відзначається свято, присвячене одній з найважливіших подій в історії Київської Русі. У цей день православна церква згадує хрещення Русі київським князем Володимиром Великим. Офіційно свято називається День Хрещення Київської Русі-України.

Свято відзначається щорічно 28 липня в день церковної пам'яті князя Володимира, зарахованого до лику святих. Встановлено це свято указом Віктора Ющенка від 25 липня 2008 року. Точний день і навіть рік реальної події не відомий. Більшість істориків вважають, що Русь прийняла хрещення в 988 році, але є й інші версії.

Князь Володимир Святославович до 30 років був язичником. Під час свого правління він зрозумів, що релігія з багатобожжям вичерпала себе. Тому Володимир прийняв християнство з Візантії, адже Візантія була найрозвиненішою і найсильнішою країною континенту. Прийняття християнства на Русі сприяло б розвитку країни і зміцненню зв'язку з європейськими країнами.

Згідно "Повісті временних літ", до хрещення князя Володимира відбувалося "випробування вір". Він прийняв у себе посланців від ісламу, юдаїзму і християнства. Саме остання релігія найбільше припала йому до вподоби.

Масове хрещення жителів міста відбулося при впадінні річки Почайни в Дніпро. Після Києва православ'я прийняли інші міста Русі. Не всі жителі відразу відмовилися від своїх традицій. Язичницькі звичаї викорінювалися ще кілька століть, а багато з них дожили до наших днів.

До свята співробітники бібліотеки підготували книжкову виставку.


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.