Бібліотека імені М. А. Жовтобрюха Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка висловлює щиру подяку Валентині Марченко, Олександру Нікілєву, авторам монографії «Повсякденне життя повоєнного українського села (середина 1940-х – перша половина 1950-х рр.)» за подароване видання.

У монографії висвітлюються реалії українського села, а саме, умови життя, виробництва, відпочинку, стан присадибних господарств, характер взаємовідносин у середовищі селян середини 1940-х - поч. 1950-х рр. На основі оригінальних вітчизняних та закордонних джерел, більшість яких вперше введені до обігу, широкого кола усних свідчень учасників і сучасників подій, досліджено соціальну інфраструктуру та гендерну ситуацію в сільському середовищі, житлово-побутові проблеми селян, облаштованість їхніх населених пунктів, систему забезпечення життєвих потреб, побуту і дозвілля сільського населення, їх виробниче і побутове повсякдення, освітньо-виховну, оздоровчу та дозвіллєво-відпочинкову сфери, а також ступінь проявів та наповненості всіх цих сторін життя людини у сприйнятті учасників і сучасників досліджуваних подій. Проаналізовано норми поведінки, турботи, тривоги і сподівання селян, умови формування життєвих позицій, взаємовідносини у селянському соціумі, причини обрання різними категоріями людей села тих чи інших стратегій існування у той складний і суперечливий відтинок української історії.

Ця книга істотно збагатить духовну скарбницю університету і зацікавить науковців, викладачів, студентів та усіх хто цікавиться українською історією.

Зичимо успіхів у науковій роботі, здійснення усіх планів і мирного неба над Україною.


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.