18 квітня у світі відзначають Міжнародний день пам'яток і визначних місць, а в Україні - День пам’яток історії та культури.

Внаслідок дій російської армії, на території нашої держави зруйновані численні пам’ятки архітектури. Серед них церкви, мечеті, синагоги, театри, пам'ятники, бібліотеки, музеї. Понівечені цілі міста – Чернігів, Суми, Харків, Маріуполь... Все що, ми так бережемо і любимо. Міністерство культури та інформаційної політики вже зафіксовано більше 200 епізодів воєнних злочинів рф проти культурної спадщини в Україні.

На жаль, ці дані не остаточні, адже оскаженілі своїми поразками росіяни нищать українську культуру, яка є в основі ідентичності українського народу. Залишається проблемою отримати інформацію з тимчасово окупованих територій та зон активних бойових дій. Бо війна продовжується.

Руйнування об’єктів культурної спадщини є воєнним злочином за Гаазькою конвенцією 1954 року. Наразі триває збір доказів злочинів російської федерації проти української культурної спадщини. Міністерство верифікує доказову базу для подальшого її використання в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.

У 1983 році, за пропозицією Асамблеї Міжнародної ради з питань охорони пам’яток та визначних місць (ICOMOS), створеній при ЮНЕСКО, Центр культурної спадщини ЮНЕСКО оголосив 18 квітня Міжнародним днем пам’яток та визначних місць (International Day of Monuments and Sites).

Завдання цього свята – ще раз нагадати світовому суспільству про різноманіття культурної спадщини створеної зусиллями багатьох народів за всю історію людства, її вразливість та необхідність збереження для майбутніх поколінь.

Співробітники бібліотеки підготували книжкову виставку "Пам'ятки історії та культури України".

Джерело


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.