Всесвітній день театру відзначається щороку 27 березня.

Але цьогоріч реальність інша… Ми стоїмо за нашу країну! За наше майбутнє!

Ми ніколи не забудемо героїв, що віддали у цій боротьбі своє життя, ми ніколи не пробачимо знищеного Донецького академічного обласного драматичного театру міста Маріуполь.

Ми не пробачимо свідоме знищення ворогом нашої культури!

Ініціатива святкування Всесвітнього дня театру належала Міжнародному інституту театру (ITI) у 1961 році. До відзначення такого дня приклав зусилля Жан Кокто, театральний діяч і актор з Франції, котрий оголосив сповіщення про таку урочистість 1962 року. Всесвітній день театру не є державним святом і не є вихідним днем. Але це не заважає вважати його професійним святом театральних діячів і робітників всіх театрів.

Перший театральний досвід датується 2500 роком до нашої ери в Єгипті. Точнішою стала дата 27 березня про першу театральну виставу у Стародавньому Римі. Ще більше склала у театр Стародавня Греція – зробила із найдавнішого театру ціле мистецтво, визначивши такі жанри, як трагедія і комедія, а також інші театральні форми.

До слова, термін «трагедія» із грецької дослівно означає «цапина пісня». Первісно трагедіями були пісні, присвячені богові родючості Діонісові, які хором виконували сатири, одягнені у цапині шкури, з прив'язаними копитами і бородами. Тому сатирів іноді називали просто цапами, а їхня пісня отримала таку назву.

Покровителькою театру вважають Мельпомену. Історія її сягає Стародавньої Греції. Згідно з віруваннями давніх греків, в результаті союзу верховного бога Зевса і богині пам`яті Мнемосіни на світ з`явилися дев`ять дочок. Це богині-музи, покровительки конкретної сфери або жанру: Кліо - історії, Євтерпа - музики і поетичного слова, Талія - комедії, Мельпомена - трагедії (а пізніше і театрального мистецтва в цілому), Терпсихора - танцю, Ерато - любовно-ліричного літературного твору, Полігімнія - пантомім і гімнів, Уранія - вивчення зірок і небесних тіл, Калліопа - народних оповідей і епосів.

За даними деяких джерел, спочатку Мельпомена була покровителькою пісень, а згодом сумних наспівів. Згодом музу стали вважати уособленням трагедій в театральних постановках, а пізніше їй був «відданий» і театр цілком як явище.

Розрізняють драматичний, ляльковий, музичний театри і театр пантоміми. Останнім часом популярним є і театр тіней. У драматичному театрі щовечора на сцену виходять актори, щоб розповісти про життя героїв, яких вони зображують. Діючими особами лялькового театру є звичайно ляльки, якими керують актори-ляльководи. У музичному театрі сюжет розкривається мовою співу, інструментальної музики і танцю.

Пантоміма належить до виду сценічного мистецтва, у якому використовуються пластично виразні рухи, жести й міміка. Нерідко виступ актора-міма супроводжується музикою, яка створює емоційну основу образу.

Пантоміма поєднує театральне і циркове мистецтво, а також може бути складовою балетної вистави.

Театр тіней зародився в Азії більш як 1500 років тому. Для цього виду театру використовують великий напівпрозорий екран і кольорові плоскі маріонетки, якими керують на тонких паличках. Маріонетки доторкаються до екрану ззаду і вони стають видимими для глядача. Рухомими є і живі актори, які пластично рухаються перед екраном, то наближаючись впритул, то віддаляючись на задній план. В Україні в жанрі театру тіней працюють, як мінімум 4 колективи — Театр тіней "Див" зі Львова, театр тіней Fireflies з Чернігова, театр тіней "Verba" та театр тіней «Teulis» з Києва.

Театральне мистецтво цікаве тим, що його твори містять у собі практично всі інші мистецтва: літературу, музику, образотворче мистецтво, хореографію.

Для того, аби створити мистецьке дійство, у процесі задіяні люди розмаїтих театральних професій. Ось лише основні з них: режисери, автори, художники, композитори, хореографи, світловики, костюмери, гримери, актори, танцюристи, цілий оркестр та багато інших.

Найціннішою, звісно ж, є атмосфера, у яку занурюється глядач, ідучи в театр, як у храм мистецтва. Певна річ, виставу можна подивитись і по телевізору, і знайти в інтернеті. Однак, ніщо не замінить перебування в театрі та живу і талановиту гру акторів.


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.