У ПНПУ імені В. Г. Короленка продовжується Всеукраїнський Національний тиждень читання. У рамках заходу Бібліотека імені М. А. Жовтобрюха представляє нові книжкові надходження до університетської книгозбірні.

Пропонуємо ознайомитися з книжковими новинками. Тож обирайте свою книгу та насолоджуйтеся читанням!

Білоусько Олександр : бібліогр. покажч. / уклад.: М. А. Федорова, Г. А. Дідусенко. Полтава : АСМІ, 2021. 232 с. (Серія: Видатні краєзнавці Полтавщини ; вип. 5). До 70-річчя від дня народження.

Бібліографічний покажчик розкриває публікації видатного педагога, історика, краєзнавця Олександра Білоуська, а також максимально охоплює наукові, публіцистичні джерела про нього та його творчість. Книга приурочена 70-річчю з дня народження славного земляка. Покажчик зацікавить науковців, зокрема дослідників історії Полтавщини, педагогів, краєзнавців, істориків, архівістів, бібліотекарів, а також широке коло шанувальників історії рідного краю.

Булатович, С. А., Редіна Є. Ф. Электровые монеты Кизика в собрании Одесского археологического музея НАН Украины : каталог / Одесский Археологический Музей НАНУ. Одесса : ТЭС, 2021. 192 с.

У книзі публікується каталог кізикінів (електрових монет античного міста Кізика) із зібрання Одеського археологічного музею Національної Академії Наук України. Основу колекції складають 73 статера Орловського кладу, які представлені 43 типами. Каталог містить інформацію про інші екземпляри монет цього типу та номіналу відомих в літератури та аукціонних каталогах. Розглядаються різні аспекти карбування і застосування кізикінів у якості міжполісної монети. Зокрема особливості обігу цих монет у Північному Причорномор’ї урахуванням нових нумізматичних і епіграфічних знахідок. Окремий розділ присвячений аналізу Орловського кладу, як пам’ятки економіки і культури. Для істориків, археологів і всіх хто цікавиться історією античності.

Геноцид українців 1932-1933 рр. за матеріалами досудових розслідувань / автори-упоряд.: О. Петришин, М. Герасименко, О. Стасюк ; Ін-т української археології та джерелознавства ім. М. С. Грушевського ; Ін-т укр. мови ; Нац. музей Голодомору-геноциду ; Ін-т дослідження Голодомору ; Служба безпеки України. Київ, 2021. 520 с.

«Геноцид українців 1932–1933 за матеріалами досудових розслідувань», що містить укази та розпорядження президентів України щодо вшанування пам’яті українців, знищених комуністичним тоталітарним режимом у 1932–1933 роках. Основу джерельної бази видання формує вибірка з матеріалів архівної кримінальної справи № 475, яка складається із 331 тому та зберігається в архіві Київського апеляційного суду.

Голодомор 1932-1933 років - геноцид української нації : навч. посіб. для вчителів / Нац. музей Голодомору-геноциду ; Ін-т дослідження Голодомору. Київ, 2021. 336 с.

Видання висвітлює передумови, обставини та наслідки Голодомору 1932–1933 pp. – геноциду української нації та масових штучних голодів 1921-1923 pp. і 1946-1947 pp. у широкому історичному контексті української й всесвітньої історії. Автори подають ґрунтовний фактологічний матеріал, поєднаний з аналітичним осмисленням різних аспектів злочинів комуністичного тоталітарного режиму.

Посібник містить документи, фотографії, статистику та мапи, що доповнюють історичний наратив. Видання охоплює широкий спектр тем, які розкривають передумови, хід та наслідки злочину:

– національно-визвольна боротьба 1917-1921 років;

– масовий штучний голод 1921-1923 років;

– політика комуністичного тоталітарного режиму напередодні геноциду;

– організатори, виконавці  та механізм вчинення Голодомору;

– причини та наслідки масовий штучний голод 1946-1947 років;

– наслідки та засудження злочинів тоталітарного режиму

Посібник стане у нагоді не лише вчителям історії, але й вчителям правознавства, громадянської освіти, викладачам, працівникам культурно-освітніх установ, журналістам, студентам, учням та всім, хто цікавиться історією України.

Завірюха Л. А. Презентація як самоствердження. Кам'янець-Подільський : Друкарня Рута, 2021. 528 с. З автографом автора.

Знайомство з історією, культурою свого народу та інших відбувається в книзі  «Презентація як самоствердження : Лідія Завірюха». У книжку увійшли інформаційні та інформативні тексти, як минулого так і сьогодення, які ілюструють історичні факти, події, явища. Книжка має 7 розділів. Кожен розділ автономний, презентує актуальні проблеми життя.

В окремому розділі представлені особистості, які увійшли в історію. Мета – спонукати замислитись читача над тим, хто ми і навіщо живемо?

Книжка спрямована на цінність, вартість людського життя, проголошує Гімн життю при всіх його складнощах та негараздах.

Лейтмотив книжки – Україна, її державотворення. Щоб людям жилося змістовно, цікаво, вони були захищені в правовому сенсі, щоб реалізували на практиці свої здібності.

Книжка розрахована на педагогів, молодих учителів, аспірантів, які здобувають науковий ступінь у галузі гуманітарних дисциплін, а також на всіх вдумливих читачів.

Карлгрен А. Б. Старошведське. Земля і люди / пер. зі швед. В. В. Кривоніс. Дніпро ; Одеса : Гельветика, 2021. 204 с. (Старошведська бібліотека).

ПЕРЕДМОВА ДО УКРАЇНСЬКОГО ВИДАННЯ

Ця книга може бути цікавою із двох абсолютно протилежних причин. По-перше, Старошведське (суч. Зміївка, Бериславського р-ну Херсонської обл.) – єдиний шведський анклав в Україні, а отже коли мова йде про Старошведське, це означає, що насправді вона йде про українських шведів у цілому (більше того, Старошведське було і першою лютеранською колонією на Півдні України). По-друге, книга цікава якраз своєю «не унікальністю», бо описані в ній речі стосуються Південної України загалом, її життя та побуту в минулому. Праця Антона Карлґрена  – уважний та неупереджений погляд на місцеве життя початку ХХ ст. іноземного мандрівника (у майбутньому – професора Копенгагенського університету), яка раніше не була доступна українському читачу. Потреба у публікації окремого видання, присвяченого Старошведському значною мірою продиктована тим, що в Україні і досі немає жодної спеціальної книги з його історії, хоча за кордоном їх вийшло уже чимало…

Кошлатий О. Б. "Забута" битва на Ворсклі. Полтава : АСМІ, 2019. 27 с.

У виданні вміщений нарис про битву на Ворсклі 1399 р. між об’єднаним військом великого князя литовського-руського Вітовта і золотоординським, наслідки побоїща для сторін, версії і спроби щодо локалізації місця битви. Книга розрахована на істориків, краєзнавців, студентської й учнівської молоді та всіх читачів, які не байдужі до минулого нашої країни і Полтавщини, зокрема.

Масовий штучний голод 1921–1923 років / Музей Голодомору. Київ, 2021. 20 с.

Виставки Підготовлені Національним музеєм Голодомору-геноциду. Видання містить наукові дані й документи, які розкривають методи і тактику більшовиків для загарбання України: організацію масового штучного голоду 1921–1923 рр.; 1932–1933 рр.

Маркова С., Шугальова І. Коли той світанок настане? Проєкти "світлого майбутнього" і "щасливого дитинства" від комуністичних творців Голодомору : монографія. Хмельницький, 2021. 156 с.

Монографія написана на основі великої джерельної бази, містить комплексну соціально-демографічну та суспільно-політичну характеристику еволюції українського соціуму в першій третині ХХ ст. Особливу увагу приділено формуванню українського парагромадянського селянського суспільства (виникненню елементів громадянського суспільства) у період з кінця ХІХ ст. до його зламу в роки Голодомору 1932–1933 рр. Проаналізовано створення комуністичним режимом «нової людини», соціально-культурні наслідки, руйнування традиційних для України світоглядних та моральних моделей поведінки. Простежено етапи формування «совєцьких» міфів «світлого майбутнього», «щасливого дитинства», процеси індоктринації свідомості молоді та дітей, ідейно-ціннісний конфлікт «батьки-діти». Відтворено катастрофічну ситуацію, яка склалася в дитячих будинках та інтернатах УСРР міжвоєнного періоду. Розраховано на широке коло читачів: науковців, викладачів, студентів, школярів, краєзнавців, усіх, хто цікавиться історією України ХХ ст.

Марочко В., Мовчан О. Голодомор 1932–1933 років в Україні : хроніка. Київ : Києво-Могилянська академія, 2008. 294 с.

Хроніко-документальне видання відтворює факти, події, явища в селах Української СРР 1932–1933 pp. – Голодомору, спричиненого суцільною колективізацією, надмірними хлібозаготівлями, репресіями. Використано опубліковані збірники документів і матеріалів, архівні фонди України та Росії, листування і таємні шифрограми Сталіна, листи селян до партійно-радянської номенклатури, доповідні записки іноземних дипломатів. Для істориків, педагогів, краєзнавців, студентів – усіх, кому не байдуже трагічне минуле українського народу.

Міждисциплінарні підходи у дослідженні Голодомору-геноциду : матеріали IV міжнар. наук.-практ. конф., (м. Київ, 19 листоп. 2021 р.) / Нац. музей Голодомору-геноциду ; Київ. нац. ун-т імені Тараса Шевченка та ін. Житомир : Полісся, 2021. 208 с.

У збірці матеріалів IV Міжнародної науково-практичної конференції “Міждисциплінарні підходи у дослідженні Голодомору-геноциду” (Київ, 19.11.2020), співорганізатором якої був Хмельницький ОІППО, висвітлено обмін результатами досліджень з теми голодомору-геноциду науковців у галузі історії, політології, історичної демографії, соціальної психології, історичної географії тощо. Такий міждисциплінарний підхід сприяє появі нових фундаментальних досліджень, кореляції власних дослідницьких практик науковців із сучасними уявленнями про методологію та наукові методи.

Міхелі С. В. Фізична географія Євразії : навч. посіб. Київ : НПУ імені М. П. Драгоманова, 2021. 286 с.

«Фізична географія Євразії» – навчальний посібник, що є першим у серії «Фізична географія материків і океанів». Його адресовано вчителям географії, викладачам і студентам географічних спеціальностей вищих навчальних закладів. Книжка містить чорно-білі ілюстрації.

Міхелі С. В. Фізична географія Північної Америки : навч. посіб. / Нац. пед. ун-т імені М. П. Драгоманова. Київ ; Ірпінь : Перун, 2021. 282 с.

Навчальний посібник написано відповідно до навчальної програми із дисципліни «Фізична географія материків і океанів» для студентів географічних спеціальностей закладів вищої освіти України. У посібнику розкриваються загальні особливості та регіональний поділ природних умов і природних ресурсів Північної Америки. Подано відомості про антропогенні зміни та екологічний стан природного середовища материка, його основні природоохоронні території. Наведено запитання та завдання для контролю навчальних досягнень студентів, топонімічний і термінологічний словники, QR-коди для використання інтернет-ресурсів як додаткового джерела фізико-географічних знань.

Мокляк В. О. Забутий гетьман Іван Самойлович. Полтава : АСМІ, 2021. 56 с.

Пропоноване увазі читача видання в оглядовій формі розповідає про гетьмана України Івана Самойловича, сторінки його життя пов’язані з Полтавщиною.

Національна книга пам'яті жертв Голодомору 1932–1933 років в Україні. Полтавська область / упоряд.: О. А. Білоусько, Ю. М. Варченко, В. О. Мокляк, Т. П. Пустовіт. Полтава : Оріяна, 2008. 1200 с.

У книзі висвітлюються процеси, які відбувалися на Полтавщині під час Голодомору 1932–1933 рр., увічнюється пам'ять жертв найбільшої трагедії в історії краю. Для істориків, викладачів і студентів вузів, краєзнавців, усіх, хто цікавиться історією свого народу. У виданні вміщений нарис про битву на Ворсклі 1399 р. між об’єднаним військом великого князя литовського-руського Вітовта і золотоординським, наслідки побоїща для сторін, версії і спроби щодо локалізації місця битви. Книга розрахована на істориків, краєзнавців, студентської й учнівської молоді та всіх читачів, які не байдужі до минулого нашої країни і Полтавщини, зокрема.

Петренко І. М. Історик Наталія Мірза-Авакянц (1889-1940?): Життя і наукова спадщина : монографія. 2-ге вид., допов. і перероб. Полтава : ПУЕТ, 2021. 236 с. З автографом автора.

У монографії на основі архівних документів, епістолярної спадщини й наукових праць представлено життєвий шлях і наукову діяльність Наталії Юстівни Мірзи-Авакянц – українського історика, педагога, методиста, професора Полтавського, Харківського й Донецького (м. Луганськ) інститутів народної освіти, завідувачки кафедри історії України Київського університету, однієї із засновників Полтавського товариства дослідження та охорони пам’яток старовини й мистецтва, дійсного члена Харківської науково-дослідної кафедри історії української культури академіка Д. І. Багалія. У дослідженні акцентовано увагу на історико-фемінологічних працях ученої. Міститься основна бібліографія праць Н. Мірзи-Авакянц. Дослідження розраховано на істориків, краєзнавців, викладачів, студентів та всіх, хто цікавиться історією України.

Присяга Гадяцького полку 1718 року / упоряд. І. Синяка ; НАН України ; Ін-т укр. археографії та джерелознавства імені М. С. Грушевського ; Центр. держ. іст. архів України м. Київ. Київ, 2021. 568 с. (Серія: Джерела до вивчення козацтва ; Т. 1, ч. 3). З автографом упорядника.

У збірці здійснено археографічну публікацію корпусу джерел, які стосуються приведення до присяги на вірність потенційному монарху, малолітньому сину Петра І Петру Петровичу, мешканців Гадяцького полку. Джерельна база публікації охоплює списки духовенства Гадяцької і Зіньківської протопопій, братії Гадяцького Красногірського Миколаївського та Пустинно-Скельського Преображенського монастирів, реєстри полкової, сотенної старшини, бунчукового і значкового товариства, козаків, міщан, посполитих Гадяцької першої полкової, Гадяцької другої полкової, Груньської, Комишнянської, Куземинської, Лютеньської та Опішнянської сотень. Видання містить довідки про близько двох тисяч представників духовенства, урядової і неурядової старшини, козаків, міщан та посполитих. Для науковців, викладачів, дослідників генеалогії, краєзнавців, студентів, усіх, хто цікавиться історією України.

Сапожніков Л. Криве дзеркало війни. Міфи та загадки Другої світової. 1939–1945. Київ : Арій, 2016. 336 с.

Ця книга – не документальний детектив, але читається з не меншим зацікавленням. Її автор, український письменник, журналіст і вчений, неупереджено досліджує популярні міфи, пов'язані з історією Другої світової війни, і разом з читачем шукає істину.

Сергійчук В. "Голодні, босі і роздіті" ... Українські діти і 1932-1933 роках. Вишгород, 2020. 216 с

Книга присвячена пам’яті українських дітей, які загинули голодною смертю у 1932–1933 роках. Вона стала результатом багаторічного вивчення архівних документів та свідчень очевидців Голодомору. Автор підрахував втрати українських дітей дошкільного і шкільного віку, які становлять 3,5 мільйони осіб. Володимир Сергійчук використав архівні джерела, на які нечасто звертають увагу історики – наприклад, списки дітей, які ходили до школи в українських селах, а також документи про реформування шкільної системи, яке відбулося внаслідок некомплектності класів після Голодомору-геноциду. Книга Володимира Сергійчука «“Голодні, босі і роздіті…” Українські діти в 1932–1933 роках» видана за підтримки Фундації Голодомору-геноциду (Чикаго, США) та Міжнародного культурного центру «Сяйво».

Україна. Голодомор 1946-1947 років: непокараний злочин, забуте добро / упоряд. і автор А. Бондарчук. Київ : Орієнтир, 2017. 608 с

Історія дає нам жорстокі, проте безцінні уроки. Чи відновлена справедливість за багато мільйонів жертв України? Чи згадані і вшановані ті, хто рятував Українців, коли всі мовчали? Чи досягнуто правових, моральних та політичних оцінок Голодоморів та покарання їх винуватців в Україні та світі, як це було з Голокостом? Війна з РФ у різних її формах точиться більше ста років. І організований голод був такою ж зброєю, як військова агресія та репресії. Після початку Української революції стався перший Голодомор, як фінальний акорд операції зі знищення інтеліґенції – другий, а після активної діяльності УПА проти окупантів під час ІІ світової війни московити помститись нам третім Голодомором. Сьогодні ми знову воюємо. Книга описує не лише злочини проти нашої нації, а й вчинки справжніх героїв – Українців Західної України, які рятували своїх братів зі Сходу ціною жертовних втрат.

Український табір ДП в Авгсбурзі. Спомини. Документи. Світлини / упоряд.: Д. Штогрин, В. Петрів. Вишгород, 2020. 402 с.

У книзі простежується історія українського табору переміщених осіб «Сомме Касерне» в західнонімецькому місті Авсгбурзі у повоєнні роки. Друкуються спомини колишніх мешканців.

Харківська Н. І. Довідник з історії України. 5-11 класи. Харків : Основа, 2020. 208 с. (Бібліотечка школяра).

Важко орієнтуватися у великій кількості інформації, виділити головне, запам’ятати дати, місця подій, історичні постаті? Пропустив декілька тем, готуєшся до підсумкового уроку, олімпіади, ДПА, ЗНО? Тоді цей посібник саме для тебе! На відміну від більшості підручників та довідників, інформацію подано не в текстовому форматі, а стисло, систематизовано, у зручній для запам’ятовування формі. Робота з довідником допоможе систематизувати та узагальнити матеріал під час вивчення курсу історії України, підготовки до ДПА та ЗНО. Посібник стане в пригоді учням, учителям, а також усім, хто цікавиться історією України і прагне поглибити свої знання з цього предмету. Матеріал відповідає чинним шкільним програмам, ураховуючи зміни 2017–2019 рр. Містить більше 200 ілюстрацій, портретів, карти. Для учнів 5–11 класів, вчителів, абітурієнтів та усіх, хто цікавиться історією України.

"Чорні дошки" України. Чернігівська область : збірник документів і матеріалів / упоряд.: О. О. Стасюк, К. Ю. Лук'янець, С. В. Старовойт, Д. В. Байкєніч ; Нац. музей Голодомору-геноциду ; Ін-т дослідження Голодомору. Київ, 2021. 944 с.

Пропоноване видання містить систематизований тематичний комплекс архівних та опублікованих джерел про використання "чорних дощок" на території Чернігівської області УСРР у 1931-1934 pp. їх введення до наукового обігу дозволить глибше дослідити процес запровадження режиму "чорних дощок" та осмислити його використання як одного з інструментів репресивного механізму Голодомору-геноциду, вчиненого комуністичним тоталітарним режимом в УСРР.

Книга розрахована на науковців, викладачів, вчителів, студентів, краєзнавців, усіх, хто цікавиться історією України XX ст., регіоналістикою, аграрною історією та історичним краєзнавством.


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.