З 13 по 19 грудня 2021 р. в Україні вперше проходить Національний тиждень читання. Це особливий час, коли читачі, письменники, видавці, бібліотекарі, книгарі об’єднаються навколо книги та читання. Це загальнонаціональна акція, покликана залучити до читання нову аудиторію, популяризувати книгу як джерело розвитку мислення та отримання нових знань.

Тиждень проходить під егідою Українського інституту книги спільно з Міністерством культури та інформаційної політики України. Партнерами події є ВГО Українська бібліотечна асоціація й Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів.

Бібліотека імені М. А. Жовтобрюха пропонує нові книжкові підбірки, обирайте свою книгу та насолоджуйтеся читанням!

Гнатко Д. Тінь аспида : роман. Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. 288 с.

Еллі здавалося, що Тимур – її доля. Він обіцяв їй розкішне життя в Йорданії. Та натомість виявився одним із торгівців «живим товаром». Елла опинилася на чужині, у полоні в жорстокого та небезпечного Хасана. Випадково її помічає Мурат, племінник Хасана та його цілковита протилежність. Він миттю закохується в горду українку, і про цю пристрасть дізнається одна з дружин Мурата – Фатіна. Відтепер Елла опиняється між двох вогнів… Беззахисна невільниця, життя якої нічого не варте. Мурат – її остання надія на порятунок. А вона його остання надія на щастя…

Гнатко Д. Восьма жертва : роман. Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2020. 336 с.

Загадкові та моторошні події порушують спокій маєтку Смотрицьких. Одна за одною гинуть молоді кріпачки. Селом ширяться різні чутки. Кажуть, то справа рук католицьких ченців, котрих привезла з собою до маєтку полячка Владислава Пашинська. Золотоволоса відьма, що закликала зло. Тим часом графиня Смотрицька палко закохується в сусіда. Але серце Олексія Забродіна належить графській кріпачці Ярині. Графиня ладна на все, аби здобути кохання поміщика і позбутися зеленоокої дівчини, що стала між ними. Маєток ось-ось здригнеться від звістки про восьму жертву. І нею може стати будь-хто.

Гнатко Д. Лора. Історія одного божевілля : роман. Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2021. 336 с.

Дореволюційний Кременчук бентежать події, що відбуваються в родині заможного заводчика й фабриканта Войтовича. Від рук дружини гине пан Владислав Войтович, а потім божеволіє його єдина донька й спадкоємиця. Щось дивне й незрозуміле коїться з молодою панною Ларисою, котру всі кличуть Лорою. Спочатку ці видіння із померлим батьком. А потім — згубне, заборонене, але таке жадане кохання до Олександра, нареченого власної кузини. Здавалося, це почуття гамує Лорине божевілля. Заради нього вона ладна була на все. Навіть… убити кузину? Ні, цього не може бути… Лору звинувачують у вбивстві, якого вона не хоче визнавати. Тепер тільки одна людина може врятувати її від падіння у прірву остаточного божевілля. Та чи врятує?

Запека В. Л. Абсурд : інтелектуальний роман. Житомир : О. О. Євенок, 2021. 280 с.

Інтелектуальний роман-утопія «Абсурд» Віталій Запека написав у 2016 році. Для себе. Не для друку. З гумором, сатирою, іронією і безжальною правдою занотовані роздуми про суспільство. Про НАС. На жаль, Віталій Запека переконаний, що «обов’язок письменника – надрукувати якомога менше книжок». На щастя, цей непересічний твір світової літератури ( без перебільшення) не знищений, як кілька інших рукописів автора, а, хоч і з затримкою, таки потрапить до читача – надто пророчими виявилися описані події для України. У романі автор «розважився», ховаючи за Думкою Думку.

Лук'яненко О. В. Будиночок на розі: Сто доріг на один поріг : поетичні блукання. Полтава : Сімон, 2021. 116 с.

До видання полтавського літератора увійшли твори інтимної, громадянської та філософської лірики, у яких порушуються питання любови, влади, віри та пошуку життєвих орієнтирів. Для широкого кола поціновувачів художнього слова.

Манойленко Ю. Слідами смальти. Полтава : Дивосвіт, 2021. 216 с. З автографом автора.

Восьма книга Юлії Манойленко «Слідами смальти» вийшла у Полтавському видавництві «Дивосвіт». Як зазначається в анотації до збірки, «Поезія Юлії Манойленко, особливо у збірці «Слідами смальти», щільно пронизана релігійними мотивами христоцентричного спрямування. Вплітаючи їх у вінок своєї поезії, вона творить своєрідний симбіоз громадянської і релігійної співзвучності українського народного духу…» Книга вийшла з передмовою архієпископа Афанасія – члена Національної спілки письменників України Володимира Шкурупія «Дух її у вольниці вітрів» і складається з чотирьох розділів «Я почала писати Україну», «Полотніє душа полотном», «А я живу між небом і землею», «Ти плачеш, рясте, морозно, як пам’ять». Кожен з них має своє емоційне забарвлення, свою тему. В кожному Юлія Манойленко залишається вірною собі, відштовхуючись у поезії від українських пейзажів, проникаючи у глибини національної ментальності, вона вишиває словом сьогодення. Воно непросте. Втім це сьогодення не гримить силою урбанізованого світу. Воно, як і раніше, знаходиться на межі міста з селом, гомінких вулиць з окраїнами, де ступи крок і поринаєш у природний притаманний людині спокій…

Обрій С. Сокира сатири. Київ : ФОП Мельник М. Ю., 2021. 328 с. З автографом автора.

Гумор, сміх – це потужна зброя, якою здавна користувався наш народ, щоб пережити найважчі часи у своїй історії, зокрема війни та національно-визвольні змагання. Висміяний ворог (як зовнішній, так і внутрішній) вже не здається таким великим і загрозливим. Дуже часто наші вороги — це не конкретні політики чи країни, а вади власного характеру, слабкості, комплекси, через призму яких світ здається нам недосконалим чи лихим. Четверта збірка поезій Сашка Обрія «Сокира сатири», власне, і підкреслює, гіперболізує ці недосконалості сучасного українського суспільства, що часом бувають занадто абсурдними і курйозними. Збірка просотана доброю іронією, що іноді, звісно, переходить у сатиру. Незважаючи на те, що висміюються всі: і політики, і простий люд, і воріженьки України, читач не залишиться ображеним, отримає море позитивних емоцій та зможе по-новому переоцінити себе в Україні та Україну в собі.

Ошека В. І. Стежками долі : роман. Біла Церква : Час Змін Інформ, 2019. 368 с.

Історія не пишеться пером… Що історик може написати про життя людей, які жили сто, тисячу років тому? Він може довго перераховувати події, кимось описані; народи і їх правителів, що боролися за свою владу; землі, що одними заселені, іншими сплюндровані; міста, одними збудовані, а іншими спалені… Та все це дужче схоже на історичну хронологію і статистику. Історія ж складається з прожитих життів тисяч і мільйонів людей. У книзі описані історичні події на прикладі людських доль земляків автора, жителів села Попівка, що на Миргородщині.

Печорна О. Грішниця : роман. Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2020. 288 с.

Від авторки бестселера «Химерниця».

Драматична історія про помилки та спокуту

Її краса стала її прокляттям: чоловіки жадали її – і вони отримали бажане, а вона – невиліковну хворобу. Вона знаходить притулок у глухому селі Чорнобильської зони. Позаду залишаються понівечене життя в родині пияків, чи то дитбудинок, чи то дім розпусти, зґвалтування за зґвалтуванням і син, якого в неї вкрали… Відверта сповідь грішниці, яка понад усе переймалася чужим болем!

Про автора:

Олена Печорна – українська письменниця, лауреатка премії Олеся Гончара 2010 року. Її дебютний роман «Грішниця» став абсолютним бестселером та був відзначений двома престижними вітчизняними преміями. За рейтингом журналу «Фокус» авторка увійшла до Топ-20 найуспішніших українських письменників.

Печорна О. Фортеця для серця : роман. Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2021. 368 с.

Це історія про дівчинку, яка після трагічної смерті батька і зникнення матері опинилася у бабусі в селі. Про її мрію малювати, про непростий шлях до мрії, про вчителювання в невеличкій сільській школі. Леся мрійниця і дивачка. Вона навіть вітер приручила. І незважаючи на прагматизм сільського люду, усім серцем полюбила село. Власне, роман присвячений людям землі та селу, яке, на жаль, вимирає на очах. А ще «Фортеця для серця» — книга про любов, таку казкову, але щиру-щиру. Коли перетинаються діаметрально протилежні світи. Два брати (представники бізнесу і влади) закохуються у звичайну і дуже незвичайну вчительку малювання. Хто кого обере і яку таємницю відкриє зникла матір? Кінцівка світла і казкова, але з натяком на серйозні висновки.

Сковорода Г. Байки Харківські / перекл. Назара Федорака. Львів : Terra Incognita, 2019. 108 с. (Серія: Українська езотерика).

Ця книга говорить із читачем багатьма голосами та багатьма мовами. 30 байок Григорія Сковороди, написані староукраїнською мовою в 70-х роках XVIII століття, переклав сучасною українською Назар Федорак, а проілюструвала творча майстерня «Аґрафка». Сковорода до кожного з текстів написав своє ж пояснення – «силу», – й у книзі ці «сили» посідають рівнозначне місце з байками та ілюстраціями. Читач вирушить в інтелектуальну й візуальну мандрівку крізь епохи античності та бароко до сьогодення. Ілюстрації до кожної з байок поєднують традицію та новаторство, класичні графічні техніки та сучасні експерименти. Тут давні барокові гравюри транспоновані у цифровий вимір, немовби хтось надіслав їх із минулого з допомогою бінарного коду. Кожен образ – це візуальний ребус із багатьма прихованими символами, алюзіями з Біблії, цитатами автора і латинськими прислів’ями.

Талан С. Розколоте небо : роман. 3-тє вид. Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. 352 с.

Україна, 1930-ті роки. Варя виросла в заможній родині, у якій вміли та любили працювати, тому й господарство мали міцне. Але прийшли інші, лихі часи. Почалася колективізація, і все, що люди заробили своїм потом, потрібно було віддати... Хіба ж хто знав, яка страшна біда чекає на ці щедрі землі? Годі було уявити, що голодна смерть спустошить все навколо. Втративши чоловіка, родичів, Варя залишилась сама з маленькими дітьми. Хто зможе їх врятувати?

Федорова М. Мала Ведмедиця : збірка есеїв. Київ : Ліра-К, 2021. 92 с. З автографом автора.

Перша збірка художніх творів авторки, завідувачки відділу краєзнавства Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. П. Котляревського об’єднала друзів, колег та читачів книгозбірні, шанувальників малої прози. 49 історій про людське щастя і страждання написані лаконічно, читаються на одному подиху. Кожне оповідання – це одкровення, нестримні емоції, роздуми і запитання… до самого себе. Читачі говорять, що оповідання Марини захоплюють з першого рядка та лягають на душу, ніби давно знані відчуття. Кожна наступна розповідь – це інше життя, інший політ, сповнений неповторного одкровення.

Хейфец Е. Агата : роман. Харьков : Клуб Семейного Досуга, 2021. 320 с.

В основе романа – реальная драматическая история любви. Придворные страсти, фатальные ошибки и такой непростой путь к любви. Одного взгляда хватило графу Алексису Гурьеву, чтобы влюбиться в нее. Агата – прекрасное нежное создание. За какую добродетель этот ангел одарил повесу графа своей любовью? Влюбленный Алексис решается на безрассудство: тайно увезти девушку в свое графское имение. Он знает, что родители никогда не дадут согласия на этот брак. Назло всем Алексис представляет Агату как свою будущую жену. Мать графа, дорожащая родословной их семьи, готова на все, чтобы выжить Агату не только из поместья, но и из сердца сына. Эта простушка недостойна Алексиса. Казалось, коварному плану графини ничто не сможет помешать...


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.