5 грудня у всьому світі відзначають міжнародний День волонтера — International Volunteer Day. Офіційна назва цього дня — Міжнародний день добровольців в ім'я економічного та соціального розвитку.

Волонтерський рух — благодійна діяльність, яку здійснюють люди без заробітної плати, без просування по службі, а заради добробуту та процвітання спільнот і суспільства в цілому. День волонтера було засновано ще 1985 року з ініціативи Генеральної Асамблеї ООН. У сучасній Україні волонтерський рух розпочався у 90-х роках, а офіційно його визнали 10 грудня 2003 року постановою Кабінету Міністрів.

Україна – єдина країна у світі, в якій цей день переходить у День збройних сил (відзначається 6 грудня). Волонтерство закладено у генетичному коді українців. Волонтерський рух в Україні став популярним, починаючи з революції гідності та російської окупації. Волонтери добровольцями йшли на фронт, збирали допомогу, везли на передову все, що могли, починаючи зі шкарпеток і закінчуючи тепловізорами. Вони приймали біженців, здавали кров пораненим, знаходили потрібні ліки, плели маскувальні сітки та готували вареники, та борщові набори. Зараз же, незважаючи на труднощі, що виникають через пандемію COVID-19, багато волонтерів приєдналися до Національних товариств Червоного Хреста та Червоного Півмісяця і все одно постійно продовжують допомагати людям.

Завдяки тяжкій праці волонтерів багато людей отримує необхідну допомогу. Волонтери допомагають дітям і дорослим, піклуються про здоров'я людей і тварин, їх комфорт і безпеку. Нерідко волонтери ризикують власним життям заради порятунку інших.

До свята на абонементі наукової літератури представлено книжкову виставку "Залишимо після себе світлий слід на землі".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.