Еварист Галуа (фр. Évariste Galois) (25 жовтня 1811 — 31 травня 1832) — французький математик, засновник сучасної алгебри.

Він прожив двадцять років, всього п'ять років з них займався математикою. Математичні роботи, що зробили його ім'я безсмертним, займають трохи понад 60 сторінок. В 15 років Галуа відкрив для себе математику й відтоді, за словами одного з викладачів, «був одержимий демоном математики». Юнак відрізнявся пристрасністю, неприборканим темпераментом, що постійно призводило до конфліктів з оточенням, та й з самим собою.

Галуа не затримався на елементарній математиці й миттєво опинився на рівні сучасної науки. Йому було 17 років, коли його учитель Рішар констатував: «Галуа працює лише у вищих областях математики». Йому було неповних 18 років, коли була опублікована його перша робота. Водночас Галуа двічі поспіль не вдається скласти іспити в Політехнічну школу, найпрестижніший навчальний заклад того часу. У 1830 р. його прийняли в привілейовану Вищу нормальну школу, що підготовлювала викладачів. За рік навчання в цій школі Галуа написав кілька робіт; одна з них, присвячена теорії чисел, представляла винятковий інтерес.

Бурхливі липневі дні 1830 р. застали Галуа в стінах Нормальної школи. Його дедалі захоплює нова пристрасть — політика. Галуа приєднується до республіканської партії — Спілки друзів народу, — невдоволеної політикою Луї-Філіпа. Виникає конфлікт з директором школи, який всіма силами протидіяв зростанню політичних інтересів у учнів, і в січні 1831 р. Галуа виключають зі школи. У січні 1831 р. Галуа передав в Паризьку академію наук рукопис свого дослідження про розв'язок рівнянь у радикалах. Проте роботу віддали на рецензію Коші, який її не прочитав. У цей час Галуа перебував у в'язниці. Після звільнення вже в липні він знову опиняється у в'язниці Сент-Пелажи після спроби організувати маніфестацію 14 липня (у річницю взяття Бастилії), цього разу Галуа засуджений до 9 місяців в'язниці. За місяць до закінчення ув'язнення хворого Галуа переводять в лікарню. У в'язниці він зустрів своє двадцятиріччя.

29 квітня 1832 року він виходить на свободу, але йому судилося прожити ще тільки один місяць. 30 травня він був тяжко поранений на дуелі. Наступного дня він помер. У день перед дуеллю Галуа написав своєму другові Огюсту Шевальє лист: «Публічно звернись до Якобі чи Гауса з проханням дати оцінку не істинності, а значенню тих теорем, розгорнутого доказу яких я не даю, і тоді, сподіваюся, хтось розцінить корисним розібратися у всій плутанині». Роботи Галуа містили остаточний розв'язок проблеми про можливості розв'язання алгебраїчних рівнянь у радикалах, те, що сьогодні називається теорією Галуа і становить один з найглибших розділів алгебри. Інший напрямок його досліджень був пов'язаний з так званими абелевими інтегралами і відіграв важливу роль у математичному аналізі XIX ст. Роботи Галуа були опубліковані лише 1846 року Жозефом Ліувілем, а визнання до них прийшло ще пізніше, коли з 1870-х роках поняття групи поступово стає одним з основних математичних об'єктів.

Запрошуємо до читальної зали №3 переглянути книжкову виставку "Улюбленець богів, або Революціонер у математиці".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.