Приємним сюрпризом для нашої бібліотеки стала книга, подарована Дмитром Пилипчуком.

Дмитро Пилипович – український письменник, поет, публіцист, перекладач (з польської, білоруської), філолог, науковий та літературний редактор, лексикограф, бібліограф, член НСПУ(з 2010).

Пилипчук Дмитро. Словники української мови : 1596–2018 : бібліогр. покажч. / упоряд. та передмов. Дмитро Пилипчук. Київ : Просвіта, 2020. 1072 с.

Це перший бібліографічний покажчик про паперові публікації словників української мови, укладений за принципом максимальної повноти. Охоплено видання за період з 1596 до 2018 року включно. Загалом у покажчику 9244 бібліографічні нотатки. У першому розділі «Книжкові видання в Україні: 1627–2018» описано 8036 словників, у другому розділі «Книжкові видання в інших країнах світу: 1596–2018» – 556 словників, у третьому розділі «Окремі публікації в періодичних і продовжуваних виданнях та прикнижкові словники: 1793–2018» зафіксовано 652 публікації. Бібліографічні записи систематизовано за хронологією, а в другому розділі – ще й за країнами видання.

Видання не тільки філологічне, а й універсальне, адже в ньому вперше описано всі словники, енциклопедії, довідники, лексикони, глосарії, вокабулярії, тезауруси, атласи і видання, що вийшли друком не лише в Україні, а й у багатьох країнах світу. Такого обсягу бібліографічних реєстрів словників національної мови інші народи Європи поки що не мають.

Книга призначена для фахівців усіх галузей знань, бо подає словниково-довідкові видання з усіх фундаментальних, прикладних, природничих і гуманітарних наук. Книжка допоможе укладачам словників, енциклопедій, довідників найрізноманітнішої тематики, всім хто працює над дипломною, магістерською або ж дисертацією.

Академічна спільнота та колектив бібліотеки висловлює щиросердечну подяку Дмитру Пилипчуку за подароване та надіслане дане видання до університетської книгозбірні й висловлюємо вдячність за сприяння у поповненні книжкового фонду. Щиро бажаємо автору видання міцного здоров'я, натхнення, невичерпної енергії, творчого пошуку і нових досягнень!


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.