У 2001 році 11 вересня стався терористичний акт у Нью-Йорку та Вашингтоні, коли літаки з терористами врізалися у вежі-близнюки та Пентагон.

Загальна кількість загиблих – 2 996 людей. В пам’ять про жертв терактів з 2008 року 11 вересня щорічно відзначають Всесвітній день боротьби з тероризмом.

Правову основу боротьби з тероризмом становлять Конституція України, Кримінальний кодекс України, закон України «Про боротьбу з тероризмом», інші закони України, Європейська конвенція про боротьбу з тероризмом (1977 р.), Міжнародна конвенція про боротьбу з бомбовим тероризмом (1997 р.), Міжнародна конвенція про боротьбу з фінансуванням тероризму (1999 р.), інші міжнародні договори України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, укази Президента України, постанови та розпорядження Кабінету Міністрів України, а також інші нормативно-правові акти, що приймаються на виконання законів України.

5 березня 2019 року своїм Указом №-53/2019 Президент України затвердив Концепцію боротьби з тероризмом в Україні.

Згідно із законодавством України терористичною визнається діяльність, яка охоплює:

  • планування, організацію, підготовку та реалізацію терористичних актів;
  • підбурювання до вчинення терористичних актів, насильства над фізичними особами або організаціями, знищення матеріальних об’єктів у терористичних цілях;
  • організацію незаконних збройних формувань, злочинних груп або злочинних організацій, організованих злочинних груп для вчинення терористичних актів, а також участь у таких актах;
  • вербування, озброєння, підготовку та використання терористів;
  • пропагування та поширення ідеології тероризму;
  • фінансування завідомо терористичних груп (організацій) та інше сприяння їм.
У читальній залі №2 представлено книжкову виставку "Тероризм: витоки і сутність".

 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.