Іван Петрович Крип'якевич (Крипякевич; псевдоніми — Холмський Іван, І. К.; 25 червня 1886, Львів — 21 квітня 1967, там само) — український історик, академік АН УРСР, професор Львівського університету, директор Інституту суспільних наук АН України. Автор великої кількості наукових досліджень про українську козацьку державність та Богдана Хмельницького, ряду підручників з історії України. Діяч НТШ.

Основним напрямом наукових студій стала історія Війська Запорозького і Національно-визвольна війна українського народу середини 17 ст. Поряд з науковими статтями публікував у "Записках НТШ" численні рецензії на вітчизняні та зарубіжні дослідження з історії України, краєзнавства, питань методики праці історика.

У міжвоєнні роки друкувався у журналах, розрахованих на широкі кола інтелігенції ("Стара Україна", "Літопис "Червоної Калини", "Рідна школа", "Українська книга" та ін.), особливо плідною стала співпраця з місячником "Життя і знання". Окремі статті виходили у періодиці української діаспори в США. Від 1957 – член редколегії "Українського історичного журналу", 1959–1965 рр. – "Української радянської енциклопедії", в якій опублікував низку статей з історії України, переважно середніх віків.

У науковому світі відомий насамперед як дослідник та видавець джерел і автор побудованих на їхньому підґрунті студій, однак широке громадське визнання принесли йому підручники, синтетичні огляди основних проблем національної історії, а також науково-популярні праці.

У читальній залі №1 представлено книжкову виставку "Іван Крип'якевич: основні віхи життя та діяльності".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.