Ромен Роллан (фр. Romain Rolland; 29 січня 1866 — 30 грудня 1944) — французький письменник, музикознавець, театрознавець, мистецтвознавець, лауреат Нобелівської премії в галузі літератури (1915), друг Радянського Союзу.

Дослідженням творчості Роллана в Україні займалися С. Родзевич і О. П. Гуля.

Визнання Ромен Роллан отримав на рубежі XIX і XX століть, після публікації та постановки циклу його п'єс, присвячених подіям Великої французької революції: «Вовки», «Торжество розуму», «Дантон», «Чотирнадцяте липня».

Найбільш відомий твір - роман «Жан Крістоф», що складається з 10 книг. Цей роман приніс авторові світову славу і переведений на десятки мов. Цикл розповідає про кризу німецького музичного генія Жана-Жака Краффт, прототипом якого стали Бетховен і сам Роллан. Зав'язалася дружба молодого героя з французом символізує «гармонію протилежностей», а більш глобально - мир між державами.

Серед інших його творів треба виділити цикл книг про великих художників: «Життя Бетховена» (1903), «Життя Мікеланджело »(1907),« Життя Толстого »(1911). Пізніше, в останні роки життя, він повернувся до теми Бетховена, завершивши многотомий працю «Бетховен. Великі творчі епохи ».

У посмертно виданих мемуарах (M?moires, 1956) ясно видно згуртованість поглядів автора в любові до людства.

На абонементі художньої літератури представлено книжкову виставку "Нев’януче слово майстра".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.