3 грудня, напередодні Дня Збройних сил України, в університетській бібліотеці відбулася зустріч з Віталієм Запекою – полтавським письменником, громадським діячем, учасником війни на Сході, яка спонукала його стати письменником. Талановитий фотохудожник і дуже цікава особистість – саме так можна охарактеризувати Віталія Запеку. Війна розкриває людей по-різному. Віталій Леонідович відкрив у собі літературний талант. Іронічні спостереження, вміння бачити звичайне життя смішним, часом трагічним – це все робить його оповіді незабутніми, живими, які хочеться перечитувати.

Він пішов добровольцем у батальйон «Полтава» і воював на Донбасі три роки. За цей час мав 11 ротацій, і після кожної записував враження. Так з’явився антивоєнний роман «Цуцик», який є номінантом на Шевченківську премію – 2021.

До того ж, окремо, записував смішне та дивовижне. Ці записи і вилилися у воєнно-сатиричний роман «Герої, херої та не дуже». Він про українського добровольця на прізвище Шрамко. Цей образ поєднав у собі риси військових, які пішли на передову 2014 року захищати Батьківщину.

До війни Віталій Запека працював професійним фотохудожником. Тож на війну поїхав з фотоапаратом, за що й отримав позивний – «Спілберг». За три роки зробив 10 тис. знімків, які увійшли до фотоальбому «Батальйон «Полтава». Роки війни. Фото та розповіді». Бібліотека має у фондах книги, які особисто підписані й подаровані автором Запекою, з якими читачі можуть ознайомитися.

Зустріч промайнула як одна мить і нікого не залишила байдужим. Жоден з присутніх не піддав сумніву все те, про що говорив автор. Усіх підкупила щирість, відвертість та людяність Віталія Запеки, його надзвичайний талант оповідача. Всі бажаючі мали можливість придбати книги й отримати автограф у автора.


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.