Щорічно 26 червня, починаючи з 1987 року, за рішенням Генеральної Асамблеї ООН у всьому світі відзначається Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом з метою створення міжнародного суспільства, вільного від зловживання наркотиками.

Генеральна Асамблея ООН визнає, що, незважаючи на зусилля міжнародної спільноти, світова проблема наркотиків, як і раніше, залишається серйозною загрозою для здоров’я і безпеки населення, особливо молоді.

За оцінками ООН, число осіб, що вживають наркотики, на даний час складає не менше 185 млн. чоловік (тобто 3% всього населення планети або близько 12% населення у віці від 15 до 30 років). На жаль, наслідки наркозалежності для демографічних показників стають все більш загрозливими з кожним днем. Щорічно в результаті вживання наркотиків гинуть близько 200 тисяч людей. Наркоманія знаходиться на шостому місці в списку найбільш поширених причин смерті осіб віком 15-49 років.

Наркоманія – стан, що характеризується патологічним потягом до різних психоактивних речовин, зміною толерантності (збільшення дози споживання), розвитком психічної та фізичної залежності, а також вираженими медико-соціальними наслідками.В теперішній час, широке поширення в світі отримали синтетичні наркотичні речовини, які виробляються і потрапляють в тіньовий обіг в обхід чинного законодавства. Висока популярність цих речовин серед молоді обумовлена ​​доступністю придбання через мережу інтернет та низькою вартістю в порівнянні з «класичними» наркотиками. Серед синтетичних наркотичних речовин найбільш популярні так звані суміші для паління («спайси») і «солі».

Спайсом (від англ. «Spice» – спеція, прянощі) називають особливі суміші для паління, до складу яких входять трави (як правило, ромашка аптечна) і синтетичні аналоги канабіноїдів.Запідозрити вживання спайсів можна за такими ознаками: зміна розміру зіниць (занадто вузькі або занадто широкі); підвищена рухова активність; почервонілі очі; неконтрольовані перепади настрою; безпричинні емоції (страх або ейфорія); параноя (відчуття переслідування); нечленороздільна мова; галюцинації; підвищений артеріальний тиск, тахікардія; сухість у роті.

У зв’язку з тим, що дозу психоактивної речовини в спайсі прорахувати неможливо, часто у споживачів відмічаються передозування, які супроводжуються нудотою, блювотою, запамороченням, блідістю, втратою свідомості, а в деяких випадках смертю.Люди, що вживають ці суміші, піддають ризику не тільки себе і своє здоров’я, але і безпеку осіб, які перебувають поруч у момент вживання суміші для паління через непередбачуваність змін психіки.

При сп’янінні, викликаному спайсом, людина втрачає контроль не тільки над своєю поведінкою, вона втрачає зв’язок з реальним світом, не розуміє, де вона знаходиться, хто перед нею і т.д. Даний стан розвивається гостро і супроводжується підвищеною, безцільної руховою активністю, агресивною та аутоагресивною поведінкою.При систематичному вживанні спайсів знижується психічна активність в цілому, погіршується пам’ять, слабшає увага, людина насилу справляється з діяльністю, що вимагає розумового навантаження і зосередження. Їй стає все байдуже, не цікаво, вона втрачає колишні соціальні зв’язки.

Іншим поширеним наркотиком серед молоді є «солі», до складу яких входять синтетичні психостимулятори.Якщо вживання спайсів який-то час може бути непомітним для оточуючих, то вживання «солей» стає явним відразу за такими ознаками: дикий погляд; спрага; тривожний стан; мова за типом «затягнутої магнітної плівки»; судорожні рухи нижньою щелепою, гримаси; галюцинації (як правило, слухові); жестикуляція (мимовільні рухи руками, ногами, головою); безсоння; неймовірний приплив енергії (бажання рухатися, щось робити, але дії зазвичай непродуктивні). При отруєнні синтетичними психостимуляторами спостерігається розвиток гострого психозу, порушення функцій життєво важливих органів, некерована гіпертермії (підвищення температури тіла), набряк мозку, що може привести до смерті.

Наркоманія залишається важливою соціальною і медичною проблемою, оскільки наслідки цього явища мають згубний вплив на все суспільство.Основна мета профілактики наркоманії є формування у населення і, особливо, у молоді активної життєвої позиції неприйняття вживання наркотиків. Велике значення має організація дозвілля підлітків, створення умов, що забезпечують корисне проведення вільного часу. Не менше значення мають установи культури, які виховують духовність людини, впливають на її інтелект і емоції, мислення і свідомість.

Співробітники бібліотеки підготували книжкову виставку, а також пропонуємо ознайомитися з тематичним списком "Зупинись над прірвою! Подумай!" який підготувала завідуюча культурно-просвітницьким сектором бібліотеки Наталія Гах.

Памʼятайте!!!
Лише факт одноразового прийому наркотику або вдихання летких токсичних речовин може стати причиною вашої загибелі.
Навіть одноразовий прийом наркотиків формує дуже тяжке захворювання і збільшує ризик зараження невиліковною хворобою – СНІДом. Ніколи не пробуйте наркотичні речовини! За хвилини в дурмані – страшні наслідки!



 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.