Директор бібліотеки імені Михайла Андрійовича Жовтобрюха Валентина Орєхова взяла участь у Всеукраїнській онлайн-конференції «Бібліотеки в умовах пандемії COVID-19», присвячена актуальній темі організації безпечного обслуговування користувачів бібліотеки під час та після карантину.

Зорганізували й провели захід в дистанційному форматі на платформі ZOOM ВГО Українська бібліотечна асоціація та Український інститут книги. Понад 600 учасників взяли участь у її роботі, серед яких бібліотекарі, книговидавці, працівники книгарень, книгорозповсюджувачі з різних міст і регіонів України, а також представники Міністерства культури та інформаційної політики України.

Спікер конференції, Оксана Бруй, Президент Української бібліотечної асоціації, директорка бібліотеки Науково-технічна бібліотека КПІ ім. Ігоря Сікорського, зазначила, що на бібліотеки покладена важлива доленосна місія з надання доступу до інформації та знань, тому вони необхідні для розвитку культури, освіти, науки, формування стійкого інтересу до книги й читання, вивчення та розуміння національної історії та культури. З викликами часу, а особливо в умовах пандемії COVID-19, діяльність бібліотек України швидко зазнала трансформаційних змін і переходить на нові практики соціальної роботи. Нині пріоритетне завдання – організація безпечного обслуговування користувачів бібліотеки під час та після карантину, відповідно рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів при здійсненні діяльності (Постанова М-ва охорони здоров’я Головного державного санітарного лікаря України №16 від 09.05. 2010 р.).

У рамках конференції працювали 3 сесії:

Сесія 1. Безпека користувачів та бібліотекарів: умови виходу з карантину;

Сесія 2. Сервіси бібліотек у дистанційному режимі;

Сесія 3. Процедури відбору, придбання та розподілу книжкової продукції для поповнення бібліотечних фондів у 2020 р.

Під час сесій було проведено опитування, чи організовано дистанційну роботу в бібліотеці, 87% присутніх відповіли надаються послуги дистанційно.

Так, Бібліотека Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка з перших днів карантину розширила діапазон інформаційних та бібліотечних послуг, які користувачі можуть отримати віддалено (онлайн, через електронну пошту, по телефону). Інформацію про надання послуг розміщено на сайті бібліотеки http://lib.pnpu.edu.ua/.

Дистанційно ми надаємо бібліографічні довідки, укладаємо списки літератури за темами, визначаємо шифри УДК, здійснюємо електронну доставку документів, редагуємо списки джерел всім, хто має в тому потребу, консультуємо з питань цитування джерел, з сервісів управління бібліографічною інформацією та використання мереж наукової комунікації тощо.

Для забезпечення інформаційних потреб в університетській бібліотеці діє ліцензована автоматизована інформаційна бібліотечна система «УФД / Бібліотека»). Електронна база налічує 497695 бібліографічних записів. Електронний каталог містить тематичні та проблемно-орієнтовані бази даних (20 баз даних). 95% книжкового фонду внесено до електронного каталогу.

Функціонує Інституційний репозитарій як відкритий цифровий архів інтелектуальної творчості науковців Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка – “IRPNPU” (Institutional Repositary of Poltava V.G. Korolenko National Pedagogical University – http://dspace.pnpu.edu.ua), який містить статті з наукових видань вишу, матеріали конференцій, монографії, патенти, навчально-методичні та інші видання. На сьогодні цей мережевий сервіс пропонує користувачам понад 13000 електронних ресурсів.

Сайт книгозбірні надає покликання на безкоштовні наукові бази даних, електронні бібліотеки, колекції журналів, інформаційні портали, пошукові сервіси. У рубриці «Open Аccess» можна ознайомитися з web-ресурсами відкритого доступу (http://lib.pnpu.edu.ua/resursi-merezhi /2026-vidkritij-dostup).

У роботу бібліотеки впроваджено методи наукометричного та бібліометричного аналізу інформаційних потоків, послуги в системі наукових комунікацій, з організації надання віддаленого доступу до міжнародних електронних баз даних та авторитетних наукометричних БД (Scopus, Web of Science, EBSCO-Host, Spinger, WIlEY та інших).

Окремим аспектом діяльності бібліотеки нині є сприяння розвитку видавничих проєктів наукових періодичних видань. У цьому контексті надаються консультацій представникам редакцій наукових періодичних видань університету з питань розміщення на платформ OJS, , міжнародних стилів цитувань, здійснення реєстрації та оновлення метаданих DOI в реєстрі CrossRef, Так, наукові видання університету (http://lib.pnpu.edu.ua/naukovi-vidannja-pnpu) представлено на порталі «Наукова періодика України» (http://journals.uran.ua), що працює на платформі Open Journal Systems

Інформація про ювілейні дати та підготовлені культурно-просвітницькі заходи завжди відображається на сайті бібліотеки в рубриці “Новини”.

Отже, в умовах пандемії COVID-19, реалії показали, що бібліотеки здатні швидко реагувати на виклики сьогодення, адаптуватися до нових умов і продовжувати інформаційне забезпечення потреб та запитів студентів, викладачів, науковців.


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.