Карантин триває, і поки улюблені музеї та арт-простори не повернулись у наше повсякденне життя, цьогорічний День музеїв ми відсвяткуємо в Інтернеті.

Кілька цікавих фактів про музеї: Капітолійський Музей (Capitoline Museums), найстаріша публічна колекція мистецтв в світі, почав свою роботу в 1471 році, коли папа Сикст IV пожертвував ряд важливих для народу Рима древніх скульптур; музей Ватикану (Vatican Museums), другий найстаріший у світі музей, він почав свою історію з моменту першої публічної виставки, котра складалася так само з представлених публіці колекції скульптур, збирання якої було ініційовано Папою Юлієм II ще в 1506 році; Британський музей (British Museum) вперше був відкритий для публіки 15 січня 1759 року.

18 травня музейні працівники всього світу відзначають своє професійне свято.

Міжнародний день музеїв з’явився в календарі в 1977 році, коли на черговому засіданні ICOM (International Council of Museums - Міжнародна рада музеїв) була прийнята пропозиція радянської організації про встановлення цього свята. І з 1978 року цей день відзначається щорічно більш ніж у 150 країнах.

За словами Жака Перо, президента ICOM, «музеї повинні зайняти місце в серці суспільства і бути відкритими громадськості. Розвиток наших установ залежить у великій мірі від допомоги громадськості, і ми повинні запропонувати їй можливість підтримати наші цілі і взяти участь в нашій роботі. Таким чином, необхідно, щоб музеї та суспільство працювали разом, в дусі творчості та інновацій ».

Прийнято вважати, що через музеї суспільство висловлює своє ставлення до історико-культурної спадщини, і з цим важко не погодитись. Збираючи і зберігаючи пам’ятки матеріальної і духовної культури, вони ведуть велику науково-освітню та освітньо-виховну роботу.

Якщо ж вам не достатньо українських музеїв та виставок, радимо заглянути у Google Arts & Culture, що налічує понад 1,2 тисячі віртуальних екскурсій, серед яких Metropolitan Museum of Art в Нью-Йорку, Uffizi Gallery у Флоренції, Van Gogh Museum у Амстердамі, а також музей Фріди Кало, Бельведер та багато інших.

Також онлайн можна відвідати французький Лувр, Галерею Альбертіна, британську галерею Тейт, британський музей, національну галерею в Афінах, музей Пікассо у Барселоні, берлінську галерею, німецький історичний музей, музей Тіссена-Борнеміси у Мадриді.


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.