У 2018 році українські п'ятнадцятирічні школярі вперше брали участь у міжнародному дослідженні якості освіти за програмою PISA (Programme for International Student Assessment), що відбулося під орудою Організації Економічного Співробітництва і Розвитку (ОЕСР) з оцінювання читацької, математичної і природничо-наукової грамотності учнів. Дане міжнародне дослідження розглядається як інструмент, що дає можливість кожній країні-учасниці з'ясувати переваги і недоліки національної системи освіти та на основі цих результатів виробити напрями підвищення ефективності її функціонування, а також оцінити під час проведення наступних досліджень правильність прийнятих управлінських рішень. Передбачається, що Україна й надалі братиме участь у подібних міжнародних моніторингових дослідженнях, зокрема у 2021 році в обстеженні якості освіти РІSА-2021.

У грудні 2019 року був оприлюднений національний звіт про рівень навчальних досягнень п'ятнадцятирічних здобувачів загальної середньої освіти, що навчаються у різних типах закладів освіти України. На підставі результатів, одержаних українськими школярами, вчені НАПН України підготували методичні рекомендації щодо поліпшення читацької, математичної і природничо-наукової грамотності учнів, які пропонуємо для ознайомлення і використання в освітянській практиці:

УРОКИ PISA-2018 : методичні рекомендації / кол. авт. : Васильєва Д. В., Головко М. В., Жук Ю. О., Козленко О. Г., Ляшенко О. І., Науменко С. О., Новосьолова В. І. / Інститут педагогіки НАПН України. – Київ : Педагогічна думка, 2020. – 96 с.

Міжнародне дослідження якості освіти PISA розглядається як інструмент, що дає можливість кожній країні-учасниці з’ясувати переваги і недоліки національної системи освіти та на основі цих результатів виробити напрями підвищення ефективності її функціонування, а також оцінити під час проведення наступних досліджень правильність прийнятих управлінських рішень.

У цьому збірнику здійснено аналіз одержаних українськими учнями результатів, обґрунтовано можливість інтерпретації результатів PISA-2018 як показника стану загальної середньої освіти в Україні та їх використання в умовах розбудови нової української школи, окреслено шляхи поліпшення якості української освіти, ураховуючи досвід інших країн.

Оскільки тираж видання обмежений, усі зацікавлені особи можуть скористатися електронним варіантом методичних рекомендацій, який розміщений на сайті Інституту педагогіки НАПН http://undip.org.ua/news/library/metod_rekom_detail.php?ID=9825, а також в Електронній бібліотеці НАПН України http://lib.iitta.gov.ua.

Збірка адресована широкому колу освітян й громадськості, зацікавленій у питаннях підвищення якості та розвитку вітчизняної освіти.


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.