У період карантину працівники бібліотеки імені Михайла Андрійовича Жовтобрюха не тільки дистанційно надають послуги, але он-лайн підвищують свій професійний розвиток через дистанційну освіту. Зокрема завідувач відділу науково-методичної та культурно-просвітницької роботи бібліотеки Світлана Козина, долучилася до загальноєвропейської ініціативи All Digital Week.

All Digital Week – загальноєвропейський захід, що проводиться щорічно в березні неурядовими організаціями та державними органами. Мета його проведення – надати людям інструменти та підходи для підвищення їхніх цифрових навичок, сприяти їх адаптації до сучасних вимог. Щорічно у заходах All Digital Week беруть участь близько 100 тисяч європейців.Уперше подія відбулася у 2010 році під назвою Get Online Week, з того часу її учасниками стало понад мільйон людей. Онлайн і оффлайн заходи проводяться у центрах цифрових компетенції, бібліотеках, школах, університетах, громадських центрах і некомерційних організаціях.

Цього року заходи організував Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут».

Перший онлайн-семінар відбувся на тему «Мультидисциплінарні ресурси: пошук, аналіз та систематизація інформації». Розглянуто такі основні питання: глобальні інформаційні ресурси для освіти та науки, рух відкритого доступу до наукової інформації, ресурси відкритого доступу, їх консолідація. Наукометричні бази Web of Science Core Collection, Scopus, Google Scholar (система): порівняльний аналіз.

На наступному онлайн-семінарі «Формування образу вченого в інформаційному просторі» лектор розповідав про складові образу науковця, авторські профілі та ідентифікатори, публікаційна стратегія автора, використання сервісів для наукової комунікації.

Третій вебінар розкривав тему «Академічна доброчесність», де увагу було зосереджено на таких питаннях: академічна доброчесність: сутність та принципи; вимоги до здобувачів освіти та науковців; запобігання проявам недоброчесної поведінки: погляд інсайдерів. Інформаційна культура як один з кроків до доброчесності. Оптимізація інформаційних ресурсів бібліотек на допомогу освітянам. Системи виявлення збігів/ідентичності/схожості на службі доброчесності. Завершив серію заходів All Digital Week вебінар «Цифрові компетенції в Україні та Європі», де розглянуто стандарт DcomFra2.0 та питання цифрової трансформації в Україні, компетентності вчителів, та інших верств населення.

Після закінчення онлайн-семінарів Світлана Козина отримала сертифікати.


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.