Еміль Золя (фр. Émile Zola; 2 квітня 1840, Париж — 29 вересня 1902, Париж) — французький письменник-натураліст, критик і політичний активіст.

Романи Еміля Золя представляють важливу епоху в історії французької літератури. Цей прозаїк стояв біля витоків жанру натуралістичного реалізму, який відстоював зображення життя таким, яким воно є насправді, з максимальною точністю і достовірністю, без безликого узагальнення. Купити книги Еміля Золя варто поціновувачам класичної літератури, яка свого часу зробила великий вплив на розвиток культури.

Історично і натуралістично точна творчість Еміля Золя

Свою літературну діяльність майбутній відомий письменник почав в якості журналіста в Парижі. На початку 1860-х років він закінчив свої перші книги, які вже на той час відрізнялися несподіваним натуралізмом, а іноді і жорстокістю - романи «Казки до Нінон», «Сповідь Клода», «Марсельські таємниці». Через деякий час Емиль Золя береться за роботу над своєю найважливішою та об'ємною працею - 20-томною сагою про сімейство Ругон-Маккари. Цей роман-ріка послідовно розповідає про життя однієї великої родини, зображуючи поступову еволюцію одних і тих самих персонажів на тлі важливих історичних подій. При цьому сімейство настільки велике, що різні його представники проникають практично в усі важливі верстви французького суспільства - від представників влади і буржуазії до пролетаріату і соціальних низів. Тут важливо зазначити, що хоч весь цикл і складається з 20 книг, між ними немає чітко вираженої сполучною сюжетної лінії: кожен твір - закінчена і самодостатня історія. Автор детально зображує устрій суспільства того часу, політичних і соціальних інститутів, побуту, різних підприємств. Важливе місце займає зображення франко-пруської війни 1870 року. Перші книги цієї серії не здобули велику популярність серед читачів або критиків. Зате вже сьомий твір «Пастка» робить письменника справжньою зіркою і вирішує всі його фінансові проблеми. Двадцять книг із серії Ругон-Маккари - головна літературна досягнення письменника, яке забезпечило йому вічну славу і шану в історії літератури. Крім цього, варто відзначити і інші твори Еміля Золя. Серед них виділяється роман «Тереза ​​Ракен», в якому письменник з властивим йому увагою до деталей досліджує почуття каяття, несподівано осягає вбивцю і його спільницю.

Реакція критиків і читачів

Сьогодні спадщина Еміля Золя - важливий і невід'ємний етап в історії становлення французької літератури, а також вершина жанру натуралізму. Сучасні читачі у відгуках про книги Еміля Золя переважно наголошують на тому, наскільки детально і цікаво письменник передає життя суспільства середини XIX століття. І нехай при цьому в його творах практично відсутня інтрига, вони представляють собою важливу історичну цінність.

Пропонуємо ознайомитися з тематичним списком "Еміль Золя: від реалізму до натуралізму", який підготувала завідуюча культурно-просвітницьким сектором бібліотеки Наталія Гах.


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.