З квітня 2014-го по січень 2015-го - 242 дні «кіборги» утримували Донецький аеропорт. Так сепаратисти назвали український військових, які робили те, що здавалося, звичайним людям не під силу.

Наприкінці січня, після того, як підірвали останні опори, українські війська таки залишили аеропорт. Люди витримали, не витримав бетон.

Тривалий час ситуація довкола аеропорту залишалася відносно спокійною. Серйозні штурми почалися вже після укладення Мінських угод у вересні 2014. Здобуття аеропорту для терористів стало ідеєю фікс. Сепаратистів підтримували російські кадровики, найманці, чеченці-кадирівці. Україні допомагали захищати летовище білоруси і грузини. За цей час ДАП обороняли більше 10-ти підрозділів Сухопутних Військ, повітряні сили, СБУ та добровольчі батальйони.

Взяти аеропорт терористи намагались усю осінь та грудень, особливо жорстокі бої тут почалися після Нового року. А 13 січня, після кількох місяців обстрілів, була зруйнована вежа, де весь цей час майорів український прапор.

Попри щільні обстріли з артилерії, українські бійці показували високий рівень бойових вмінь. Бойову майстерність наших армійців уже вивчають у військових закордонних вишах. За підрахунками української сторони сепаратистів загинуло в четверо більше, ніж наших. 800 проти 200.

Українських армійців вороги за стійкість прозвали «кіборгам». Проте, вони не були безжальними машинами. Понад усе раділи, коли побратими виходили з пекла війни живими.

«Це повернення наших груп з аеропорту після 21-го числа. Коли група одна вийшла, інша, їхня зустріч. Це було саме! Що вони вернулись з того пекла. Живі і здорові. Ось це було саме!» – прокоментував підполковник ЗСУ, «кіборг» Віталій Баранов.

Проте багатьох «кіборгів» в останній день захисту аеропорту просто завалило бетоном. Ворог, зрозумівши, що летовище для нього неприступне, просто знищив термінал. Мати загиблого під тими таки уламками Івана Вітишина на псевдо «Тесть» розповідає, що син подзвонив їй перед проривом на новий термінал.

«З того часу почалось, дійсно, справжнє пекло у їхньому житті. Вони були в оточенні, підмоги у них не було. Харчів, що вони трошки мали з собою, було обмаль. І за словами тих хлопців, котрі вижили, вони мали один пряник і по черзі його лизали щоби втамувати голод», – зазначила мати «кіборга» Івана Марія Вітишин.

22 січня, після 242 дні оборони, «кіборги» з боями вийшли з Донецького аеропорту. Новий і старий термінал Донецького аеропорту та башта укріплення повністю знищені. Після обвалу бетонних перекриттів трьох поверхів терміналу утримувати вже було нічого. Українські бійці підірвали злітну смугу і відступили до основних позицій в селищі Піски.

У ці дні Україна вшановує пам'ять захисників Донецького аеропорту – «кіборгів», які полягли, захищаючи форпост України.

 

Запрошуємо до читальної зали №4 переглянути книжкову виставку "Аеропорт… Пекельна смуга".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.