Софія Василівна Ковалевська (3 (15) січня 1850, Москва — 29 січня (10 лютого) 1891, Стокгольм) — математик, письменниця і публіцистка, походить з білоруської шляхти. Професор Стокгольмського університету.

Автор праць з математичного аналізу (диференціальні рівняння і аналітичні функції), механіки та астрономії.

Перша жінка, що отримала звання професора математики у Європі. Уроджена Корвин-Круковська, дружина В. О. Ковалевського — основоположника еволюційної палеонтології, що походив із старшинського роду на Слобожанщині.

Софія Ковалевська: досягнення

Найбільш важливі дослідження відносяться до теорії обертання твердого тіла. Ковалевська відкрила третій класичний випадок розв’язання задачі про обертання твердого тіла навколо нерухомої точки. Цим просунула вперед рішення задачі, розпочатої Леонардом Ейлером і Ж. Л. Лагранжем.

Довела існування аналітичного (голоморфних) рішення задачі Коші для систем диференціальних рівнянь з приватними похідними, досліджувала завдання Лапласа про рівновагу кільця Сатурна, отримала друге наближення.

Вирішила завдання щодо приведення деякого класу абелевих інтегралів третього рангу до еліптичних інтегралів. Працювала також в області теорії потенціалу, математичної фізики, небесної механіки.

Запрошуємо до читальної зали №3 переглянути книжкову виставку "Неможливо бути математиком, не будучи в той же час поетом у душі".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.