Кажуть, що бог створив світ, але ж історію світу створила людина.

Мільйони років існування життя на Землі породили безліч артефактів і тисячі загадок. Різного роду сліди еволюційного розвитку людства обросли неймовірними міфами та легендами, приховавши природу їх виникнення. І чим загадковіші предмети або події, тим потужніше вони притягують до себе істориків і дослідників. Тим наполегливіше закликають розгадати знамениті ребуси.

Слово «історія» із старогрецькими коренями зобов’язує тих, хто присвятив цій науці життя, бути невтомними і допитливими, використати для встановлення істини усі можливі засоби і методи.

Парадокс в тому, що чим більше досліджень здійснюють учені, тим менше ілюзій з приводу можливого розкриття історичних загадок. Процес пізнання світу нескінченний, тож з кожним днем перед світовою дослідницькою спільнотою постає все більше питань, та все більше відповідей на них викликають сумніви.

Найціннішими для історика є ті погляди і висновки, які можуть бути підтверджені документами минулого або свідченнями очевидців минулих подій. Та часто у розпорядженні учених немає ні того, ні іншого. Так і залишається багато сторінок минулого ненаписаними, що згодом й народжує загадки історії.

Скільки загадок таїть історія! І наука не може розгадати їх вже багато століть. Чи дійсно був Всесвітній потоп і що його викликало? Чи існує прокляття фараонів? Хто насправді відкрив Америку? Що трапилося з капітаном Куком?

Історія повна нез’ясовних явищ: фактів, які не співвідносяться з сучасним сприйняттям світу; подій, що не вписуються в сталі стереотипи і представлення та випадають з буденної логіки; дивних збігів, таємничих предметів і артефактів. Пояснення їх природи і сутності важко знайти в серйозних історичних дослідженнях: вони туди або не потрапляють зовсім, або згадуються мимохідь, як непорозуміння.

У пошуках відповіді на численні загадки історії сотні дослідників усіх часів піднімаються у високі гори або опускаються на глибоке морське дно, пробираються у нетрі тропічних лісів або продираються по крутих схилах високогірних льодовиків. Невгамовна жага пізнання тягне багатьох доторкнутися до таємниці.

Наша планета повна таємничих і загадкових місць, які вражають уяву усіх, кому доводиться там побувати та задають собі і нам питання: що це означає? Як таке можливе?

Деякі місця світу існують, здається, лише для того, щоб дратувати уяву людини та спонукати її збирати по крупинках знання. До певних місць, прихованих від поглядів людей, прагнуть потрапити за таємними знаннями і духовною досконалістю або з амбітною мрією розбагатіти і прославитися.

Багато загадок історії відносяться до зорі існування людства, і їх розшифровка обумовлює зрозуміння найперших кроків цивілізації. Чимало таємниць минулого пов’язано зі стародавніми релігійними текстами, що зберігають вищу мудрість. Але для кожної людини у світі знайдеться його власна, головна загадка, відповідь на яку так бажається отримати.

Запрошуємо до читальної зали №3 переглянути книжкову виставку "Антологія таємничих випадків".

 

Джерело http://nbuv.gov.ua/node/4644


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.