Сьогодні, 14 жовтня, українці відзначають одне із найважливіших церковних свят – Покрову Пресвятої Богородиці. На цю ж дату також припадають такі значущі для України свята, як День захисника України і День українського козацтва. Усі ці три свята тісно між собою пов’язані.

День захисника України

День захисника України – наймолодше із трьох свят, які українці відзначають 14 жовтня. Встановлене воно було 14 жовтня 2014 року указом п’ятого президента України Петра Порошенка та є офіційно святковим і вихідним днем.

Після збройної агресії Росії в українському суспільстві посилилися тенденції до відмови від радянських символів і свят. Постало також і питання заміни радянського Дня захисника Вітчизни, що відзначався 23 лютого. Було вирішено перенести святкування на 14 жовтня, відновивши тим самим традицію вшанування українських вояків на Покрову.

Таким чином, уже 6-й рік поспіль Україна відзначає головне свято українських воїнів не за календарем країни-агресора, а має власне свято – День захисника України, яке щороку святкується 14 жовтня.

Свято Покрови Пресвятої Богородиці

Велике свято Покрови Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії святкується щороку 14 жовтня. Встановлене воно на згадку про дивовижну появу Богоматері віруючим.

За переказами, відбулося це у 910 році в Константинополі. Столицю тримали в облозі полчища ворогів, готових у будь-який момент увірватися в місто. Жителі візантійської столиці зібралися в храмі й молили Богородицю про порятунок від нападників. Матір Божа з’явилася перед людьми, почала молитися Господу, а потім вкрила людей своїм покровом (омофором), захищаючи їх від ворогів видимих і невидимих.

Покров Богородиці захистив місто від противника. А свято стало символом заступництва Матері Божої за всіх людей. Його відзначають православні та греко-католики.

День українського козацтва

Святкування Дня українського козацтва збігається зі святом Покрови Пресвятої Богородиці. Козаки вважали Богоматір своєю заступницею й захисницею від ворога. Головна церква українських козаків завжди була на честь Покрови. Її ікона була в кожному курені, а зображення Богоматері було на хоругвах, під якими козаки виступили у походи.

Козак – це вільна людина, незалежний озброєний воїн. Зародилося козацтво на українських землях у XV ст. Від самого початку козаками ставали виключно вільні люди, які вирішили все своє життя присвятити захисту України від ворогів.

Запорізька Січ була демократичним незалежним об’єднанням. Головними принципами тут були свобода і рівність – усі мали рівні права та обов’язки. Водночас на Січі дотримувалися жорсткої дисципліни, адже відповідальність була запорукою успіхів козаків під час військових походів.

Козак в українській культурі – звитяжний воїн, котрий служить своїй Батьківщині, боронить віру, гідність та звичаї всього українського народу.

Вітаємо зі святом і запрошуємо до абонементу художньої літератури переглянути книжкову виставку "Козацькими стежками", а у читальній залі №2 розміщено книжкову виставку "Героїв країна – моя Україна!".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.