У світовій літературі Кнут Гамсун посів одне із найпомітніших місць як "поет кохання", який відкрив і відтворив нові його відчуття. Разом з тим його вважали славою і водночас - ганьбою Норвегії через те, що заплямував себе підтримкою тоталітарного режиму.

Поет Нудель Гріг відзначи: "...Гамсун віддав реакції головне, що в нього було: і своє ім'я. А ми зберегли ті скарби, які він подарував світові".

А. П. Чехов назвав норвезького письменника "натхненним співцем кохання", який показав чарівність і драматизм бурхливих пристрастей. Дійсно, Кнута Гамсуна завжди цікавили процеси, що відбувалися в людській душі. Він вважав, що почуття і переживання - це "особливе повітря, яким дихала кожна епоха, і головне, щоб воно завжди лишалося чистим і свіжим, наповненим ароматом трав і дерев, а не гірким смаком цивілізації". Його думки знайшли відображення і у його творах.

Основна тема: змалювання світу у процесі безпосереднього бачення, у мінливості, швидкоплинності.

До 160-річчя від дня народження Кнута Гамсуна завідуюча сектором культурно-просвітницької роботи Катерина Ганжа підготувала тематичний список "Натхненний співець кохання".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.