Сьогодні відзначають професійне свято усі працівники засобів масової інформації, адже важко уявити сучасне суспільство без інформації, без засобів її передачі, без професійного погляду на події і факти нашого життя.

День журналіста відзначається згідно з Указом Президента від 25 травня 1994 щорічно в цей день. Саме в цей день, 6 червня 1992 року, Союз журналістів України був прийнятий в Міжнародну федерацію журналістів, яка є найбільшою в світі організацією професійних працівників ЗМІ.

Як відомо, слово журналіст і журналістика походить з французької мови. Journal "газета" виникло як скорочення словосполучення papier journal і означає "щоденний папір (аркуш)", що в свою чергу походить від латинського "щоденна звістка". Тобто, журналісти - це вісники, ті, що сповіщають, приносять щоденні вісті.

Згодом і з розвитком суспільства преса сформувалася як впливовий соціальний інструмент під титулом "Четверта влада" (Fourth Estate - "четвертий стан").

В Україні журналістика як професія виникла в XIX столітті. Це не національне свято, тому додаткового вихідного в цей день не передбачено. Представників ЗМІ вітають на недержавному рівні, вручають урядові та інші нагороди і премії, всіляко відзначають внесок окремих журналістів в професійну сферу і демократію в цілому.

Вітаємо всіх журналістів зі святом і запрошуємо до читальної зали №2 переглянути книжкову виставку "Журналіст: проза професії".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.