31 травня відзначають День боротьби з тютюнопалінням. Майже 9 із 10 смертей від раку трахеї, бронхів і легенів у Європейському регіоні пов’язані зі вживанням тютюну, йдеться в новому звіті Всесвітньої організації охорони здоров’я.

У ВООЗ наголошують, що таким чином 90% випадків раку легенів можна було б уникнути в разі відмови від куріння. За даними організації, рівень вживання тютюну в Європейському регіоні найвищий у світі: курять близько 209 мільйонів людей (або 29%).

У звіті йдеться про низку тенденцій, які підкреслюють необхідність рішучих дій щодо контролю над тютюнопалінням. Зокрема, за даними ВООЗ, 18% смертей від неінфекційних захворювань у 2018 році в Європі були пов’язані з курінням, тобто майже 1 з 5 таких смертей можна було уникнути, відмовившись від вживання тютюну. Згідно з доповіддю, 27% смертей від раку в 2018 році пов’язані з курінням.

В Європейському регіоні нині курять 21% жінок (74 мільйони), це найвищий відсоток у світі, і зміна цієї тенденції вимагає відповідних стратегій, наголошують в організації.

Запрошуємо до читальної зали №1 переглянути книжкову виставку "Куріння: ілюзія та реальність".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.