Оноре де Бальзак (фр. Honoré de Balzac; 20 травня 1799 — 18 серпня 1850) — французький романіст і драматург. Серія романів «Людська комедія», яка зображає панораму післянаполеонової Франції, вважається його головним твором.

Завдяки його завзятим спостереженням за деталями та за невикривлене висвітлення суспільства Бальзака вважають одним із засновників реалізму в європейській літературі[en]. Він відомий за створення багатогранних персонажів, найменші з яких усе одно є складними, морально неоднозначними та цілковито людяними. Неживі об'єкти в його творах теж наділені характером, наприклад, часто описуваний ним Париж набуває людських властивостей.

Його творами надихалися як багато відомих письменників, як-от Еміль Золя, Чарльз Діккенс, Гюстав Флобер, Джек Керуак, Куросава Акіра та Генрі Джеймс, так і філософів, як-от Фрідріх Енгельс. Багато творів Бальзака екранізували, і вони продовжують надихати нових письменників.

До 220-річчя з дня народження Оноре де Бальзака завідуюча сектором культурно-просвітницької роботи Катерина Ганжа підготувала тематичний список "Шляхами Оноре де Бальзака", а також запрошуємо до абонементу художньої літератури переглянути книжкову виставку "Художній світ Бальзака".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.