Сальвадор Далі (повне ім'я Сальвадор Феліп Жасінт Далі і Доменек, маркіз де Пуболь, кат. Salvador Felip Jacint Dalí i Domènech, ісп. Salvador Felipe Jacinto Dalí i Domènech, marqués de Dalí de Púbol, нар. 11 травня 1904, Фігерас — пом. 23 січня 1989, Фігерас) — каталонський художник, скульптор, гравер, письменник, один з головних представників сюрреалізму ХХ століття.

Неабиякі здібності до малювання Далі виявляв ще в ранньому дитинстві. Навіть пейзаж, створений ним в 6-річному віці, можна сміливо назвати геніальним. Коли Сальвадору виповнилося 14 років, він уже міг похвалитися тим, що в міському театрі проходила його персональна виставка.

Навчання живопису Далі продовжив в Королівській академії мистецтв. Там високо цінували його талант, але цього Сальвадору завжди здавалося мало. Він мріяв про світову славу, а для цього потрібно було виділятися. Так він винайшов свій унікальний творчий почерк. Він буквально шокував всіх цінителів мистецтва своїми моторошними фантазіями.

Музою Сальвадора Далі була його дружина Олена Дьяконова, яку він називав просто Гала (в перекладі з французької мови — «свято»). Протягом 53 років Гала всіляко підтримувала безумства Далі, якими рухало марнославство. Після смерті дружини Сальвадор прожив 7 років. Його серце перестало битися 23 січня 1989 року.

Сьогодні картини видатного сюрреаліста оцінюються в мільйони доларів США. Він був і залишається найбільш харизматичним і самим відвертим художником в історії живопису.

До 115-річчя від дня народження Сальвадора Далі завідуюча сектором культурно-просвітницької роботи Катерина Ганжа підготувала тематичний список "Той, хто малює сни".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.