Ще на рубежі століть про аутизм знали мало. По всьому світу його діагностували в середньому в однієї дитини з п'яти тисяч. Сьогодні ж рівень захворюваності на аутизм значно виріс. Глибоку стурбованість з цього приводу в листопаді 2007 року висловила Генеральна асамблея ООН. Тоді ж було оголошено 2 квітня Всесвітнім днем поширення інформації про проблему аутизму.

Аути́зм (грец. Αυτός – «сам», аутизм – занурення в себе) – форма психологічного відчуження людини, при якій думки, почуття і бажання підкорюються внутрішньому світобаченню.

Аутизм це розлад, який виникає внаслідок порушення розвитку дозрівання синоптичних зв’язків в головному мозку зростаючого організму дитини. Цей розлад характеризується вираженим і всебічним дефіцитом спілкування і соціальної взаємодії, досить обмеженими інтересами, а також часто повторюваними діями. Гостроту цих ознак можна визначити вже у віці до трьох років.

На сьогоднішній день не відомі ані причини виникнення аутизму, ні причини його колосального поширення в світі. Це величезний виклик людству, тому що таких людей стає все більше і більше з кожним днем.

Аутизм – це не вирок, це лише діагноз, своєчасне визначення якого в більшості випадків допомагає вчасно розпочати процеси реабілітації і адаптації.

За даними американських вчених, видатні здібності мають 10% аутистів, тоді як серед звичайних людей вони виявляються в 1%. Серед відомих аутистів фахівці називають художників Ван Гога та Енді Уорхола і режисера Вуді Аллена. Окремі аутистичні симптоми були у Леонардо да Вінчі й Альберта Ейнштейна.

До  Всесвітнього дня розповсюдження інформації про проблему аутизму завідуюча сектором культурно-просвітницької роботи Катерина Ганжа підготувала тематичний список "В обіймах аутизму: особливі діти".


 

Вітаємо!

Будемо раді Вам допомогти.